KOSTER 70 MILLIONER: Arbeidet med å fjerne den gamle grusen på Slottsplassen i Oslo begynte tirsdag. Om et år skal ny drenering og et nytt helstøpt dekke være på plass. Det vil ikke bli mulig å krysse Slottsplassen mens arbeidet er i gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Slottsplassen stiller i finpussen - om ett år

Pusses opp til jubileumsfeiring i 2014.

Slotts­plas­sen må være per­fekt når grunn­lovs­da­gen skal fei­res neste år. Straks stø­vet hadde lagt seg etter barne­tog­pa­ra­den 17. mai og pin­sen var unna­gjort, inn­tok grave­ma­ski­ne­ne Slottsp­las­sen.

Plas­sen er som kjent isvært dår­lig for­fat­ning. Kom­bi­na­sjo­nen av løs grus, gam­mel, for­uren­set as­falt under gru­sen og hel­len­de ter­reng gjør at store meng­der grus ren­ner ned­over Slotts­bak­ken når det reg­ner. Dette ska­per pro­ble­mer med styg­ge hull og sprek­ker i plas­sen, og strøm­mer av små­stein ned­over mot Fre­de­riks gate.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­for skal både Slotts­plas­sen og Slotts­bak­ken re­ha­bi­li­te­res. Ar­bei­de­ne ledes av Stats­bygg i sam­ar­beid med Det kon­ge­li­ge hoff, Riks­an­tik­va­ren og Oslo kom­mu­ne. Først i ok­to­ber/no­vem­ber skal ar­bei­de­ne være fer­di­ge, iføl­geStats­bygg.

Gam­mel grus og as­falt skal fjer­nes, nye bære- og for­sterk­nings­lag og nytt topp­dek­ke leg­ges, og det skal lages et nytt dre­ne­rings­sys­tem. Topp­dek­ket skal ligne da­gens mest mulig, men den rød­li­ge gru­sen skal fes­tes med en gjen­nom­sik­tig binde­mid­del slik at den ikke tas med av regn­van­net. (©NTB)