LETTET: Daglig leder Vegard Kobberdal KFUM-huset AS og KFUM Eiendom AS er lettet over at slipper å betale terrorregningen. Foto: Stein Gudvangen

Slipper terrorregning på 6 millioner

KFUM-huset i Oslo var potensielt truet av både rivning og konkurs etter terrorbomben 22. juli. Nå slipper de unna det meste av millionregningen.

Nåde gikk nemlig for rett da KFUM-husets forsikringsselskap behandlet saken. Vilkårene omfattet strengt tatt ikke skader etter terroraksjoner, men KFUM-huset får likevel en solid forsikringsutbetaling.

Omfattende skader


KFUM-gården ligger i Grubbegata, bare et par hundre meter unna høyblokka i regjeringskvartalet. Blant leietakerne er avisa Vårt Land, Dagsavisen, pinsevennenes organ Korsets Seier og Vidvinkel Media. Da bomben sprang ble bare én person i KFUM-gården fysisk skadet. Det var en lettere skade. Langt verre gikk det med selve bygningen.

Eierne kalkulerte med store utgifter etter terroren fordi forsikringsvilkårene ikke omfattet slike hendelser. Etter omfattende reparasjoner som snart går mot slutten, er regningen på et sted mellom 6 og 7 millioner kroner.

Nå er det likevel lettelse og glede der i gården fordi forsikringsselskapet KNIF Trygghet Forsikring har valgt å være romslige i vurderingen av retten til utbetaling. De dekker 5 millioner.
- Dette er en såkalt ex gratia, som det heter på forsikringsspråket. Det er en erkjennelse av at det som skjedde 22. juli er forhold man ikke hadde vurdert som en risiko. Andre selskaper har tatt inn en slik risiko etter flyene som traff World Trade Center 11. september 2001, sier daglig leder Vegard Kobberdal KFUM-huset AS og KFUM Eiendom AS til Dagen.

Rivnings- og konkursfare


Prislappen for alle reparasjonene i gården ville truet gårdeierne med konkurs. Når man nå slipper med «bare» 1-2 millioner kroner, stiller det seg annerledes.
- Denne utgiften tar de to gårdeierne. Dermed blir konsekvensen mye mindre, for vi sto overfor en konkursrisiko, sier Kobberdal.
Skadene var store både på utvendige og innvendige vegger i gården. Vindusruter og ytre vegger ble blåst inn, og himlinger i store deler av huset har man måttet skifte ut.

- Har riving vært aktuelt?
- Vi var blant dem som ble hardt rammet, og det var store bygningsskader, men vi har ikke vurdert riving. Likevel var dette det første vi undersøkte etter at vi hadde rømt og sikret bygningen. Da så vi på de bærende konstruksjonene, sier Kobberdal som forteller at huset har flyttet på seg, på samme måte som jordskjelvrammede bygninger beveger seg noe.
- Men det er innenfor normalen. Huset sto støtt nok, sier Kobberdal.DAGEN