KLIMABISTAND: Tanzania har mottatt til sammen over 25 milliarder kroner i bistand fra Norge. Her er utviklingsminister Heikki Holmås (SV) på miljøvennlig sykkeltur i hovedstaden Dar es Salam. Utgangspunktet for hele hans utviklingspolitikk er klimaendringene.

Slik skal Holmås' bistand redde verden

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås vil ha deg med på laget i fremtidens bistand. Misjonsnorge gir råd om hvordan.

Idet Norge markerer 50 år med norsk bistand gjennom Norad går utviklingsminsiteren på talerstolen til Norad-konferansen med en mer verdibasert utviklingspolitikk. Vi som innbyggere skal engasjerere oss fordi vi kjenner oss igjen i utfordringer og verdier mottakerlandene har.

- Det internasjonale fokuset må flytte seg fra bistandseffektivitet til utviklingseffektivitet. Vi må få mer fokus på norske erfaringer og verdier som vi på norsk side legger vekt på, kunngjør Holmås.

Utviklingsministerens tese går ut på at fremtidens utviklingsmodell skal engasjere oss lekfolk ved hjelp av våre egne verdier, som i følge Holmås er rettferdig fordeling, tilliten mellom borgere og myndigheter, demokratisk ansvarliget og likestilling.


FAKTA OM Norad-konferansen 2012:11. desember i Oslo.Gjester fra inn- og utland spør hvordan Norad best kan oppnå resultater i den globale kampen mot fattigdom i årene som kommer.Diskuterer måter å gjennomføre Brundtland-kommisjonens mål om bærekraftig utvikling, fremtidens bistand og veien fra tusenårsmål til bærekraftsmål.

Å kjenne seg igjen


- Norsk bistand vil utnytte de norske erfaringene. De er særlig relevante for samarbeidslandene våre, sier Holmås og legger til at han i diskusjon med andre utviklingsministre får høre at de er spesielt interesserte i å samarbeide på områder der Norge har gode erfaringer på hjemmebane.

- Og når vi bruker egne erfaringer vil også flere folk i Norge klare å relatere seg til det som skjer i utviklingsland. De samme utfordringene har vi hatt i Norge, har man også i utviklingsland, og det tror jeg folk bryr seg om.


Selvskading


Her får utviklingsministeren amerikanske råd og støtte med på veien. Nancy Birdshall leder tankesmien Center for Global Development. På konferansen fortalte hun hvordan Holmås kan engasjere grasrota.

- Utviklingsarbeid må vise betydningen av å tenke globalt. Fra før er livene våre påvirket av globale krefter. Vi erfarer hvordan den engelske og den amerikanske finanskrisen påvirker hele verden, det samme med forurensing.

Vil man ikke hjelpe andre kan man i alle fall hjelpe seg selv, argumenterer derfor Birdshall:

- Det er helt grunnleggende å være bevisst rollen vi som utviklingsarbeidere har til å utruste og informere innbyggere til å tenke globalt, det samme gjelder i utviklingsland. Vi skader oss selv om vi ikke tar dette på alvor.


Holdningsarbeid

Verken utviklingsministeren eller Birdshall gir svar på hvordan dette skal gjøres i praksis, men leder Anne Lise Søvde i Nordisk råd for misjon og evangelisering (Norme) vet råd. På samme måte som Holmås vil bruke Norges politiske erfaringer i utviklingsarbeidet vil Søvde bruke erfaringen fra misjonsforeningene:

- Misjonsorganisasjoner er flinke til å bruke folk på hjemmebane med norske givere, basarer og gjenbruksbutikker, sier Norme-lederen, som ikke tviler på at norsk utviklingspolitikk har stort potensial til å engasjere bredt.


Der kristne organisasjoner mobiliserer på møter tror Søvde Norme kan mobilisere i skoler og holdningsarbeid.

- Tv-aksjonen er et godt eksempel på at de som ikke er medlem av en giverorganisasjoner også har giverglede.

(Dagen)