TREND: Mange menigheter har begynt å sende innhold til sine medlemmer på internett.

Slik kan du strømme gudstjenesten

En rekke menigheter sender gudstjenestene sine på 
internett. Dette bør man tenke på før man setter i gang.

I forrige uke ble alle kulturarrangement forbudt på grunn av smittefare. Det førte til at kirker måtte avlyse sine gudstjenester søndag formiddag. Mange valgte derfor å sende direktesendte gudstjenester fra kirken eller studio. For flere av dem førte det til økt oppslutning om forkynnelsen. Men å lykkes med gudstjenester på skjerm er ikke bare enkelt.

– Vi mottar for tiden svært mange henvendelser knyttet til strømming av gudstjenester på internett, sier Aleksander Steffensen, daglig leder i selskapet Steffensen Multimedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er selv medlem i menigheten Salt, som strømmet sin gudstjeneste for første gang søndag og samlet 2.700 seere.

Men hvor enkelt er det egentlig å lykkes med gudstjenester på nett?

Mindre og mer intimt

– Det som fungerer i et rom fullt av mennesker, fungerer ikke nødvendigvis når man forsøker å nå folk hjemme i sin egen stue, sier Steffensen.

Han anbefaler menigheter å rigge til en mindre og mer intim setting. Dette kan være med på å redusere avstanden mellom kirken og seeren, og på den måten gjøre seeren mer mottakelig for budskapet.

Han mener også at lengden på gudstjenesten må kortes ned.

– Det er bedre å konsentrere innholdet ned til det viktigste, og sørge for at seeren får med seg hele gudstjenesten eller sendingen. Det kan bety redusert antall sanger eller at man dropper dette dersom man ikke har ressursene til å gjøre det på en god måte. Det kan også bety at man kutter ned forkynnelsen til en 10 til 15 minutters bolk, sier Steffensen.

Tilgjengelig

God planlegging er en nøkkel for å lykkes.

– Jo bedre man kjenner til manuset og planen, jo lettere er det å være fri i forkynnelse, møteledelse og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fordi mange nå er isolert, er det viktig å være tilgjengelig for spørsmål. Han mener man bør forsøke å skape et fellesskap rundt sendingen.

– Det kan for eksempel være en chat ved siden av eller under videoen. Både Facebook og YouTube har enkle løsninger for dette, forklatet Steffensen.

Det er også en fordel å promotere sendingen god tid i forkant.

Lyd er viktigst

– Skal man sende direkte?

– En direktesending krever en høyere grad av presisjon i utførelsen, da man ikke får mer enn én sjanse. Derfor er det lurt å tenke gjennom om man er nødt til å sende gudstjenesten direkte, eller i et opptak som publiseres på et spesifikt tidspunkt.

Steffensen anbefaler dessuten å legge opp til færre musikere og sangere enn i en vanlig gudstjeneste.

– Jo flere folk og instrumenter, jo vanskeligere blir det å få god lyd. Å mikse lyd for et rom fullt av mennesker, og å mikse for et publikum på skjerm, er to veldig forskjellige ting.

Han mener lyden er det aller viktigste for folk som sitter ved en skjerm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En seer er som regel mer tilgivende overfor dårlig bildekvalitet enn dårlig lydkvalitet. Det er også gjennom lyd-mediet at budskapet i all hovedsak formidles, og derfor er dette viktig.

Mobil

– Mange menigheter er forholdsvis små og har lite teknisk utstyr. Hva skal de gjøre?

– I sin enkleste form kan man sende direkte på Facebook ved hjelp av en smarttelefon eller et nettbrett. Denne løsningen er best til korte innslag på 5 til 10 minutter. Test ut på forhånd, slik at dere er trygge på hvordan både teknologien og det praktiske fungerer, sier Steffensen og legger til:

– Hvis ressursene uteblir fullstendig, kan det være en idé å samle seg rundt en annen kirke sin gudstjenestestrømming.