LEVENDE: - Jeg er ikke overrasket over at regelmessig bibellesning får konkrete følger, for Guds Ord er levende og skapende. Bibellesning gir oss livsforvandlende møter, sier daglig leder Jorunn Sjaastad i Bibelleseringen til Dagen. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto

Slik forandres du av å lese Bibelen

Den som leser regelmessig i Bibelen, bryr seg mer om økonomisk og sosial rettferdighet, vil konsumere mindre og er imot dødsstraff, liberal abortlovgivning og homoseksuelle ekteskap, ifølge undersøkelser.

Dette viser en ny amerikansk forskningsrapport, som baseres på en gallupundersøkelse som ble gjennomført i 2007, Baylor Religion Survey, Wave II. 1.648 personer besvarte en rekke spørsmål, og svarene var entydige om at regelmessig bibellesning påvirker synet på samfunnet.
- På en måte ble jeg litt forbauset over resultatet, sier forsker Aaron Franzen ved Baylor University i Texas til svenske Dagen.
Han har undersøkt hvilke sosiale konsekvenser det gir å lese Bibelen.
I gallupundersøkelsen ble det blant annet spurt om hvor ofte man leser i Bibelen, og hvordan man ser på Bibelen. Færre enn 25 prosent svarte at de leser Bibelen flere ganger per uke eller mer.

- Ikke overrasket

- Jeg er ikke overrasket over at regelmessig bibellesning får konkrete følger, for Guds Ord er levende og skapende. Bibellesning gir oss livsforvandlende møter, sier daglig leder Jorunn Sjaastad i Bibelleseringen til Dagen.
Hun peker på at det er mange som vil smykke seg med å være bibeltro, men det er viktig å vite hva dette innebærer:
- Det er for det første å være tro mot å lese i Bibelen. Vi trenger stadig ny innsikt i det bibelske budskapet, og det gis gjennom Den Hellige Ånds åpenbaring. Dessuten må vi være tro mot det som står i Bibelen, og ikke fornekte dette. Og så prøves vi til slutt på om vi har et troverdig liv som retter seg etter Bibelens ord, sier Jorunn Sjaastad.

Religiøse kategorier

Personene som deltok i den amerikanske rundspørringen, ble delt inn i fem ulike religiøse kategorier: Evangelikale, fargede protestanter, katolikker, «mainstream» protestanter og sekulære.
I sin rapport bruker Aaron Franzen de evangelikale som eksempel. Han sammenligner blant annet to evangelikale personer som stemmer politisk konservativt, som har akademisk utdannelse, men der bare den ene leser Bibelen. Det viser seg at sannsynligheten for at personer som leser i Guds Ord skal støtte en økonomisk og sosial rettferdighet, er over 50 prosent høyere enn personen som ikke er bibelleser.

Konklusjoner i rapport

Her er noen konklusjoner i rapporten for personer som leser regelmessig i Bibelen:
- Ofte anser at vitenskap og religion ikke trenger å motsi hverandre.
- Ofte anser at sosial og økonomisk rettferdighet er viktig.
- Ofte anser at man bevisst skal forsøke å ikke konsumere ting unødvendig.
- Ofte er motstandere til dødsstraff og hardere avstraffelse av kriminelle.
- Ofte er motstandere til at staten skal få større makt i kampen mot terrorisme.
- Ofte er motstandere til liberal abortlovgivning.
- Ofte er motstandere til homoseksuelle ekteskap.
- Tidligere studier har vist at mer troende mennesker og bokstavtroende ofte er mer positive til harde straffer og dødsstraff, så av den grunn ble jeg litt overrasket over resultatet av min undersøkelse. Samtidig taler Bibelen og spesielt Det nye testamente om at vi skal bry oss om andre. Derfor er jeg ikke kjempeoverrasket, kommenterer Aaron Franzen.

Minner om norsk holdning

Generalsekretær Stein Mydske i Bibelselskapet sier at det slår ham at konklusjonene i den amerikanske rapporten ikke er på linje med holdningene i for eksempel den såkalte Tea Party-bevegelsen.
- Jeg er litt overrasket over det som kommer fram i USA, og dette viser at Tea Party ikke er så representativ for det brede lag av det amerikanske folk.
Jeg opplever heller at svarene i undersøkelsen er mer på linje med en norsk virkelighet. Den preges av en etisk og moralsk holdning ut fra Bibelen om ansvar for medmennesker og at livet er hellig, sier Stein Mydske til Dagen.
Han legger til at mange av disse synspunktene finnes også blant mange mennesker utenfor de kristnes rekker, og har vært banebrytende i vår kultur.

Påvirkes av bibellesning

Undersøkelsen i USA viser også tydelig at alle påvirkes av regelmessig bibellesning, uansett om man anser seg for å være «bokstavtroende» eller ikke.
- Vanligvis har de bokstavtroende en tendens til å lese mest regelmessig, men økt lesning over tid demper deres konservatisme, konstaterer Aaron Franzen overfor svenske Dagen.DAGEN