Slått i hjel for sin tro

Her ligger kinesiske Jiang Zogxiu på likhuset. Hun delte ut bibler og snakket med folk om Jesus da hun ble arrestert og senere slått ihjel av politiet. Åpne Dører er bekymret for trosfrihetens kår i Kina.

Den 34-årige kristne kineseren Jiang Zongxiu ble arrestert sammen med sin svigermor i juni 2004. På en spasertur gjennom markedet, der de delte ut kristen litteratur, bibler og snakket med folk om Jesus, møtte de det kinesiske politiet. De to kvinnene ble arrestert, lagt i håndjern og ført til politistasjonen.

Neste dag ble de dømt til 15 dagers fengsel, mistenkt for å ?spre rykter og forstyrre den sosiale orden.? Men det var ikke nok for det offentlige sikkerhetsbyrået (PSB) å arrestere og slå disse kristne kvinnene.

På kvelden den 18. juni 2004 ble Jiang Zongxiu erklært død av øverste leder for PSB i Tongzi fylket i den sørlige delen av Kina, melder nettstedet Evangelicalunderground.com

Smuglet ut

Voice of the Martyrs ? Martyrernes røst- har mottatt et vitnesbyrd på video fra Jiang Zongxius gjenlevende familie, der de viser bilder av hennes forslåtte kropp og arrestasjonsdokumentet. Alt dette måtte smugles ut av Kina, siden kinesiske myndigheter prøver å skjule sin systematiske forfølgelse av kristne, opplyser nettstedet.

- Flere steder i verden påstås det at kristne ikke lenger blir forfulgt i Kina. Søster Jiangs familie er ikke enige, skriver nettstedet Evangelicalunderground.com.

Streng kontroll

Åpne Dører bekrefter historien om Jian Zongxiu og administrasjonsleder Per Birkeli er fortvilet over de kristnes situasjon i Kina.

- Kinas økonomi blomstrer og det åpnes opp for sosial utvikling, men samtidig opprettholder myndighetene den strenge kontrollen med de kristne, sier Per Birkeli til Magazinet.

Birkeli forteller at de kinesiske myndighetene i fjor opprettet et eget departement for å bekjempe uregistrert kristen virksomhet og flere massearrestasjoner har skjedd siste året, der mange husmenighetsledere har blitt anholdt og avhørt.

- Dypt tragisk

- Historien om Jiang Zongxiu er jo dypt tragisk, men det som ytterligere forsterker frustrasjonen vår, er at mange kristne påstår at forfølgelse ikke skjer i Kina i dag, avslutter Birkeli.

Jiang og hennes svigermor visste om risikoen ved å spre kristen litteratur i verdens største kommunistiske land. Begge to hadde vært aktive kristne i 10 år og turte å vise sin tro offentlig. De var villige til å gjennomgå arrestasjon, forhør og bli dømt for det de trodde på.

PSB hevder at Jiang Zongxiu døde av naturlige årsaker, men hennes familie, Voice of the Martyrs og Åpne Dører hevder at hun ble regelrett slått til døde.
Det var ikke mulig å komme i kontakt med Kinas ambassade i Oslo i går for å få kommentarer.

Øyvind Kleiveland