NABOVARSEL: Barn som har det vanskelig i julen trenger «folk flest» melder Barnevernet. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, Scanpix

- Slå ring om nabobarna i julen

Alarmtelefonen for barn og unge ber publikum om å bry seg om nabobarna i julen. Det oppfordres også til å melde fra om man er bekymret for barn i høytiden.

- I jula i fjor ble barn overlatt til seg selv i en kald leilighet på Østlandet. Ingen ønsker at barn skal ha det slik verken i jula eller resten av året. Det er gratis å ringe oss, og vi kan hjelpe. Vi kan bistå i akutte situasjoner med å fremskaffe nødvendig hjelp, også om natten. I tillegg kan vi veilede deg som ønsker å sende en bekymringsmelding til barnevernet, skriver Alarmtelefonen 116 111 i en pressemelding.

Det oppfordres også til å ta ansvar å melde fra, dersom man er bekymret for at barn blir utsatt for omsorgssvikt. For mange barn og unge med vanskelige forhold på hjemmebane, kan julehøytiden være en spesielt problematisk tid på året.

- Barnevernet er helt avhengig av at «folk flest» melder fra når de er bekymret for barn og ungdom. Foreldre som ruser seg, mishandler sine barn eller utsetter dem for omsorgssvikt, trenger hjelp. Dette er sjelden noe som plutselig endrer seg, og ofte blir situasjonen bare verre og verre for barn.
Alarmtelefonen for Barn og Unge, 116 111, er en nødtelefon for barn og unge som utsettes for vold, overgrep og omsorgssvikt. Voksne som er bekymret kan også ringe. Telefonen besvares av ansatte med bred barnevernfaglig kompetanse, og har vært i drift siden 1. juni 2009.DAGEN