Slå ring om demokratiet

Ufullkommenheter til tross - har noen en bedre styreform å erstatte demokratiet med? spør Aud Kvalbein i nettlederen.

Det stunder til valg igjen. I år har vi fått en ganske spesiell opptakt til valget med sexanklager og skandaler, bokstavelig talt hardtslående politikere og drapstrusler. I tillegg har vi de gamle tingene som alltid kommer opp ved valg: utsagn om at politikerne ikke holder løfter og at de ikke gjør noen ting. Politikerne blir bedt om å svare ja-eller-nei på forenklede spørsmål fra interesseorganisasjoner, og mediene søker å skape underholdning ut av det hele. Er det noen vits i å stemme, spør da mange.

Samarbeid

Valgforskere spår en lav valgdeltakelse. Tidenes laveste, frykter de. Det bekymrer. For hvis vi ikke vil ha demokrati her i landet med frie valg på politikere som tross alt prøver å gjøre sitt beste, hva skal vi da ha i stedet? Jeg pleier å si at jeg vet om en veldig ?effektiv? styreform der én bestemmer fort og greit. Men den styreformen heter diktaturet.

Vi må slå ring om demokratiet vårt. Det er en langsom styreform der det tar tid å komme fram til beslutninger. Det er sant. Årsaken er at alle parter i en sak skal bli hørt og at alle hensyn skal veies opp mot hverandre. Selv om ikke alle vil få nettopp sine ønsker oppfylt, sikrer demokratiet så langt det er mulig at ikke mennesker og grupper blir overkjørt.

Fullkomment blir det aldri. Siden ikke ett parti har rent flertall, vil heller ikke partiene få igjennom det de brenner for akkurat slik de hadde tenkt seg det og slik de har uttrykt seg i en valgkamp. Partiene må samarbeide samtidig som de arbeider for å få gjennomført sine saker. Det er det man klarer å enes om og skape et flertall for i bystyrer og kommunestyrer, som blir gjennomført. Dette vil i lengden sannsynligvis tjene flest mulig mennesker og grupper. Også dette er et særtrekk ved demokratiet.

Kristen tankegang

Så ufullkommenheter til tross - har noen en bedre styreform å erstatte demokratiet med? I Norge kjempet vi i mange hundre år før vi fikk demokratiet med fri stemmerett for alle grupper. I dag trenger vi ikke reise mange timer med fly før vi kommer til land som ikke har disse rettighetene. Derfor oppfordrer jeg så sterkt jeg kan at alle tar vare på demokratiet vårt og går og stemmer den 15. september.
Hva skal kristne mennesker stemme? Bibelen er ingen oppslagsbok verken for naturvitenskapen eller for kommunevalget i Norge. Ingen skal si at fordi man er en kristen, så skal man stemme et bestemt parti. Så enkelt er det ikke. Det finnes tanker i de fleste partiers program som er i overensstemmelse med kristen tankegang.

Men kristne velgere bør i sitt valg være bevisste på å se etter de kristne verdiene i partienes programmer og mennesker som vil målbære disse. Den mest grunnleggende er selve retten til liv. For hvis vi ikke har livet, da er alt annet meningsløst. Derfor må vi ta vare på det svake livet.

Familien

Vi finner det i starten av livet før et lite barn er født. Vi finner det ofte i slutten av livet når mange må kjempe med alderdom og død. Vi finner det når mennesker har en form for funksjonshemming og ikke klarer å matche de harde perfekthetskrav som vår tid dessverre setter opp.

Tanker rundt familien er også grunnleggende. Familien er den viktigste cellen i samfunnet. Dersom den fungerer godt slik at barna vokser opp til trygge og harmoniske mennesker grunnfestet i kristne verdier om rett og galt, vil det gagne hele samfunnet. Ja, egentlig er samfunnet vårt helt avhengig av at familiene lykkes med sitt oppdragerarbeid overfor barna. Skolens viktige arbeid kan vi se i forlengelsen av familiens oppgaver.

Ta vare på de svake

Kvaliteten i et samfunn vil også bestemmes av hvordan vi tar vare på svake grupper, de som faller igjennom i samfunnet, som f.eks. rusmisbrukere og ulike tapere. De er også våre medmennesker, skapt av Gud som oss. Den kristne kirke og den kristne forsamling har gjennom historien alltid vært kjennetegnet av å ta vare på de svake. Dette er et kvalitetstegn som vi må føre videre inn i det samfunnet vår generasjon nå har ansvar for.

Aud Kvalbein