A wounded Carabiniere paramilitary police officer is assisted after being shot at outside the Chigi Premier's office, in Rome, Sunday, April 28, 2013. The shootout took place as Italy's new premier, Enrico Letta, was been sworn into office with his Cabinet at the nearby Quirinale presidential palace. News reports said a paramilitary policeman was shot and wounded about a kilometer (half-mile) away in the square outside the premier's office. Sky TG24 TV said an assailant had been detained by police. It was unclear if there was any connection between the events. (AP Photo/Gregorio Borgia) (AP Photo/Gregorio Borgia)

Skyting ved statsministerens kontor i Italia

To politimenn ble skutt mens Italia fikk ny regjering.

To politimenn ble såret da det ble avfyrt skudd utenfor kontoret til Italias statsminister søndag, ifølge øyenvitner.

En mann er pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skytingen skjedde rett etter at Enrico Letta ble tatt i ed som landets nye statsminister. Seremonien ble holdt i presidentpalasset, som ligger én kilometer fra regjeringskontorene der skytingen skjedde.

Mens italiensk TV melder at én person ble såret, forteller øyenvitner at to politimenn ble skutt og såret. En kvinne sier at hun hørte minst åtte skudd.

Politiet opplyste kort tid etter at en mann er pågrepet for skytingen. 

Ung statsminister

Enrico Letta representerer med sine 46 år et generasjonsskifte i italiensk politikk. Den eurofile og moderate politikeren har til tross for sin relativt unge alder, tung politisk erfaring.

Letta er nestleder i Demokratisk parti og har i alt sittet i fire regjeringer, med ansvar for blant annet industri- og handelspolitikk. På 1990-tallet jobbet han i finansdepartementet da Italia søkte om å delta i eurosamarbeidet.

Allerede som 33-åring ble han europaminister i venstreregjeringen til Massimo D'Alema, og han har også sittet i regjeringene til Giuliano Amato og Romano Prodi. I tillegg har Letta vært medlem av EU-parlamentet.

Berlusconi-kritiker

Han begynte sin politiske karriere blant kristeligdemokratene, men partiet gikk etter hvert i oppløsning på grunn av korrupsjonsskandaler. Demokratisk parti er et sentrum-venstre-parti, der Letta sies å tilhøre høyresiden.

Han har vært en skarp kritiker av eksstatsminister Silvio Berlusconi, selv om hans egen onkel, Gianni Letta, har vært Berlusconis kontorsjef i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men nå er Berlusconi og hans parti blitt en viktig samarbeidspartner i den nye samlingsregjeringen som Letta skal lede. Eksstatsminister Berlusconi er ikke en del av den nye regjeringen, men hans nære allierte Angelino Alfano er blitt utpekt til visestatsminister og innenriksminister.

Turbulent tid

De siste ukene har vært en svært turbulent politisk tid for Italia, og mange har fryktet at det måtte skrives ut nyvalg ettersom alle tidligere forsøk på å danne en ny regjering etter valget for to måneder siden, har mislyktes.

Da Letta onsdag denne uken ble bedt om å gjøre et forsøk på å få på plass en regjering, ble han selv svært overrasket.

- Jeg føler et tungt ansvar hviler på mine skuldre, sa Letta etter å ha fått regjeringsoppdraget av president Giorgio Napolitano.

Selv om han har klart å løse den vanskelige regjeringsfloken, er det nye og vel så store utfordringer som venter den påtroppende statsministeren i eurosonens tredje største økonomi.

Letta mener at EUs økonomiske politikk i for stor grad har vært rettet inn mot sparetiltak og budsjettkutt i stedet for vekst. Han beskriver Italias situasjon som «uutholdelig vanskelig og skjør» og fremholder at det trengs løsninger både når det gjelder arbeid, fattigdom og framtiden til Italias mange småbedrifter.