Skumle klovner kan straffes

Kler du deg ut som klovn og skremmer eller truer folk, kan du bli straffet, advarer politiet.

– Dette er en trend vi har sett i andre land og som tydeligvis har kommet hit til landet. Dette er en oppførsel vi ikke ønsker, konstaterer politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

– Jeg tror nok at noen tenker at dette bare er morsomt og uskyldig. Men det kan oppfattes som skremmende for dem som blir utsatt for det, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politimesteren ramser opp en rekke lovbestemmelser som kan ramme såkalte «killer clowns». Skremmende og plagsom atferd kan straffes med bot eller fengsel i to år og ordensforstyrrelser med bot eller fengsel i seks måneder.

En som løper etter noen med balltre – med eller uten klovnemaske – kan bli tiltalt for trusler, mens andre hendelser kan bli ansett som skadeverk.

Guttestreker?

Et av tilfellene skjedde i tirsdag i Hasseldals politidistrikt, på Nes på Romerike. «Klovnen» var en 13 år gammel gutt som løp og slo etter en bil med hockeykølle, mens venner av gutten filmet det hele. To barn satt i baksettet på bilen.

Barn under 15 år kan ikke straffes.

– Men det er grunn til å rette en henvendelse til voksne om å gå i dialog med barna sine. De voksne har et ansvar for å fortelle at slikt gjør man ikke, sier Hasseldal.

Det nærmer seg halloween-feiringen, og politimesteren understreker at politiet ikke er ute etter å stanse denne, som er blitt en tradisjon mange steder. Han tror ikke det blir vanskelig for politiet å skille mellom uskyldig moro og den mer alvorlige, skremmende atferden.

Kniv og kjepper

Skremmende klovner er blitt rapportert flere steder. Onsdag meldte politiet i Agder at en gutt var blitt skremt av en person i klovnedrakt som hoppet ut i veien i Lillesand.

– «Klovnen» skal også ha hatt en lekekniv fremme. Gutten er ikke blitt direkte truet. Uansett er dette en svært dum og skremmende oppførsel,skriver politiet på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Bodø ble flere personer skremt av personer med klovnemaske som angivelig bar med seg kjepper eller balltrær tirsdag. Tre unge gutter meldte seg senere for politiet, skriverNRK.

I Eidsvåg i Romsdal hoppet en gutt utkledd som klovn på henterfestet på en bil og gynget opp og ned. Han viftet også med en kniv, forteller sjåføren Aina Innerdaltil VG.

I Sandefjord ble en 11-åring skremt da en person med klovnemaske hoppet fram fra skogen og løp etter ham. «Klovnen» hadde en gjenstand i hånden, skriverTønsbergs Blad.

Både i USA og Storbritannia har skremmende klovner spredt frykt en stund.

Trenden har blitt knyttet til figuren Pennywise i boken «It» av Stephen King. En miniserie basert på boken ble laget i 1990, men nå er en kinofilm på trappene neste år. Filmselskapet Warner Bros benekter at klovnetrenden er et forsøk på «viral» markedsføring fra dere side.