Skulder til skulder for ytringsfriheten

Det har røynet på, og hun skulle gjerne vært hele karikaturstriden foruten, men Catarina Selbekk har aldri bedt sin mann, sjefredaktør Vebjørn Selbekk, skifte yrke.

Ekteparet Catarina ogVebjørn Selbekk snakker nå ut om hvordan det har vært å leve i skyggen av truslene om vold og drap etter publiseringen avMuhammed-karikaturene.

De snakker om vanskelighetene både de to og de tre barna sto overfor, om hatmeldinger og trusler, men også om omsluttende forbønn og troen på en Gud som ikke svikter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Radikaliseringstiår

Torsdag kommer bokaFryktens makt – Frihet eller taushet i terrorens tid ut. Der skriver Dagen-redaktør Selbekk både om da stormen rundt Muhammed-karikaturene blåste som verst, om sin familiebakgrunn i det totalitære DDR og om trykket på ham og de nærmeste.

Han skriver også om hvordan alt det som skjedde i 2006 var langt mer enn en kort fase, og i stedet ble starten på et radikaliseringstiår – samt det han ser på som den virkelige islamofobien; frykten for å krenkemuslimer og deres tro.

Boka følger utgivelsenTruet av muslimer som kom allerede i 2006, mens karikaturstriden fortsatt var varm.

Onsdag kveld var Vebjørn Selbekk gjest i Dagsrevyen på NRK:

 

– Går ikke over

– Hva vil du med denne nye boka?

– Den som kom i 2006, var et øyeblikksbilde etter det som nettopp hadde skjedd. Nå er det gått ti år, og mange trodde nok at alt dette skulle gå over. Men det har ikke gjort det. Saken har vært aktuell kontinuerlig siden den gang. Dette er saken som ikke går over, fastslår Selbekk.

Den siste ubehagelige understrekningen av dette kom i Paris for under to måneder siden. 130 mennesker mistet livet iterrorangrepene 13. november. Dette rakk ikke Selbekk å få med i sin ferske bok. Men han omtaler det som på utgivelsesdagen skjedde i samme by for akkurat ett år siden, angrepet på satirebladetCharlie Hebdos redaksjon. Han skriver også om drapene i København en drøy måned senere. Dette bidrar til en kraftig forsterkning av budskapet i boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mysterium

Selbekk var redaktør i Magazinet da han i avisas 10. januar-utgave besluttet å trykke en faksimile av tolv karikaturer, hvorav syv var tegninger av profeten Muhammed.

Ti år etter dramatikken som fulgte er det fortsatt et mysterium for Selbekk hvordan denne publiseringen kunne skape så mye bråk og vold.

 Magazinet var ikke først i Norge med å publisere karikaturene, men avisa og dens redaktør fikk hele støyten både fra arge muslimer, redde nordmenn og det Selbekk ikke nøler med å kalle feige politiske ledere.

– Det var en gjennomtenkt beslutning at vi skulle trykke tegningene. Det hadde en klar redaksjonell begrunnelse. Men det er helt ulogisk at en liten avis med 5000 i opplag skulle havne midt i dette, sierVebjørn Selbekk.

Det meste i behold

– I boka står det at du har kommet deg igjennom det som skjedde i 2006 «med både livet, helsen, ekteskapet, humøret og pågangsmotet i behold». Dette var med andre ord ingen selvfølge for dere?

Catarina er den som svarer.

– Det var veldig heavy, og jeg lurte på om det gikk an å fortsette å være gift med en sånn mann, forteller hun. Hun opplevde hele situasjonen som farlig både for mannen, seg selv og de tre barna. Hun var redd og sint.

– Jeg tenkte at det beste hadde vært om han kunne gå i hi så vi fikk være i fred igjen, men du følte at du måtte ut og svare. Du måtte være på pletten, og jeg var redd og sint for hver gang, sier hun henvendt til mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke enige

De var ikke enige den gangen om hvordan ting burde gjøres, og de er heller ikke i dag enige om alt, forteller hun. Men hun ble værende hos sin mann gjennom hele stormen.

– Har du vært fristet til å be mannen din finne seg et annet yrke?

– Nei, det har jeg ikke. Det hender vi har noen eksistensielle debatter hjemme, og da har han sagt noe om hva han skulle gjort hvis han ikke skulle jobbet i pressen, men det ligger på et filisofisk plan. Han må få holde på med det som han synes er artig. Skal han skifte jobb, må være en avgjørelse som kommer fra ham selv. Jeg er absolutt ikke en som ber ham gjøre sånn eller sånn. Han har støttet meg hver gang jeg ville ta utdannelse eller en ny jobb, og jeg støtter ham i hans hverdag, sier Catarina Selbekk.

Men av og til skulle hun ønske at mannen kunne snakke om noe annet i mediene ennMuhammed ogislam.

– Det har mer å si hva han snakker om enn hvor ofte han er på TV eller hvor høyt han går på banen. Det er hyggelig at han får delta i ordskifter, sier Carina som avslører at mannen var en beryktet debattant allerede da de to møttes på videregående i Stjørdal.

– Når de kommer inn på Muhammed-tegninger og drapstrusler, blir jeg redd hver gang. Det vekker til live følelsene fra 2006, sier Catarina Selbekk.

En lengre versjon av dette intervjuet kan du lese i fredagens papirutgave av Dagen.