GENEVE, SVEITS 20080729: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var svært skuffet da WTO-forhandlingene i Genève brøt sammen tirsdag kveld. Han mener det ville vært bedre både for norsk landbruk og verdens fattige med en ny avtale.

Skuffet regjering over WTO-sammenbrudd

Den norske regjeringen er skuffet over sammenbruddet i WTO-forhandlingene i Genève, men bøndene jubler.

Dermed blir det ingen ny handelsavtale for landruksprodukter. Partene er ikke enige om hvem som har skylden for sammenbruddet, men det er på det rene at de to kommende økonomiske aktørene i Asia, India og Kina, sterkt motsatte seg forslaget til avtaletekst.

I en pressemelding uttaler utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skuffelse over at det ikke var mulig å komme frem til enighet.

- Vi kom langt på veien mot en ny handelsavtale. Men på kritiske områder var avstanden mellom viktige land for stor. Nå er det viktig å ta vare på det som er oppnådd, og berede grunnen for å gjenoppta forhandlingene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

De to Senterpartipolitikerne, landbruksminister Lars Peder Brekk og leder av Stortingets næringskomite, Ola Borten Moe, er også lei seg for at det ikke blir noen avtale i denne omgang. - En ny WTO-avtale ville stilt landbruket og matindustrien overfor utfordringer. Samtidig ville det vært en fordel å kjenne rammene fremover.

Landbruket er en langsiktig næring som trenger gode og langsiktige rammer, uttaler Brekk i samme pressemelding.

Langt fra Bondelaget
Borten Moe mener at en ny avtale hadde vært det beste alternativet for norsk landbruk. Leder i Norges Bondelag, Pål Haugstad, hevder imidlertid at det avtaleutkastet som har ligget på bordet har vært så langt fra Bondelagets krav at det ikke har vært mulig å se for seg at Bondelaget skulle kunne gi det sin tilslutning.

Om sammenbruddet i forhandlingene, kommenterer Haugstad dette med at årsaken ligger i USAs manglende repsekt for de fattige u-landenes behov for å sikre sin matproduksjon.

Ville rammet norsk landbruk
- WTO-forhandlingene har i for liten grad tatt hensyn til nettoimporterende land, og for eksempel de naturgitte forholdene for å drive landbruk i hele Norge, sier Haugstad som sammen med hele Bondelaget har fulgt hele prosessen tett, både tidligere og i Genève nå.

- Vi har også blitt løpende orientert fra myndighetene. Vi konstaterer at både utenriksminister og landbruks- og matminister har arbeidet aktivt for å sikre norske landbruksinteresser best mulig, sier Haugstad på Bondelagets webside. @Kreditering:DM