- Skremt av Aps manglende refleksjon

Barnelege og professor, Ola Didrik Saugstad, er skremt over Arbeiderpartiets manglende etiske refleksjoner rundt den nye bioteknologiloven.

Flere fagfolk som var invitert til Menneskeverds vårseminar kom med knusende kritikk av den rødgrønne regjeringens tilnærming til en revidert biolov. En av dem som gikk kraftig i rette med Arbeiderpartiet var tungvekteren professor Ola Didrik Saugstad.

- Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Jan Bøhler, har en veldig ukritisk holdning til moderne medisin og bioteknologi. Han har ingen motforestillinger og det skremmer meg, sa Saugstad.

- Dette går ikke på at han og jeg har forskjellig syn. Det kan man gjerne ha, men jeg er redd når man ikke klarer å komme opp med motforestillinger. Han er tydeligvis heller ikke særlig orientert i dette feltet, sa Saugstad til Magazinet etter seminaret. Professoren etterlyser en grundig debatt der alle aspekter må belyses.


embryo

imgimg


Dette er vanligvis betegnelsen på fosteranlegget i perioden fra egget har festet seg i livmorslimhinnen til utgangen av 8. svangerskapsuke. Fra dette tidspunktet til fødselen kalles det nye individet foster.



Kilde: Store norske leksikon





img



Flere av foredragsholderne pekte på nødvendigheten av å være tilbakeholdne i forskningen på befruktede egg, i påvente av nye forskningsmetoder som nå er inne i en viktig fase. En liberalisering nå ville kunne stå i veien for en utvikling der man ellers kan finner frem til alternativ forskning.

- Det er viktig å ikke skynde seg for fort frem. Nå kommer det kanskje stamceller som har de samme egenskapene som embryonale stamceller, celler som man klarer å få frem uten å gå om et embryo. Det er ikke sikkert at disse teknikkene som nå er på gang hadde kommet dersom det ikke fantes motforestillinger, sier Saugstad til Magazinet.



Burde ha lært
- Jeg syntes Arbeiderpartiet burde lære av den fiaskoen som vi opplevde på 90-tallet, der man prøvde å implantere fostervev i hjernen på mennesker med Parkinson. Arbeiderpartiet var veldig ivrige for å åpne for dette som senere viste seg som en medisinsk fiasko.

img (Bildet: mange overvar våresminaret til Menneskeverd.)

- En ukritisk holdning er jo også farlig for pasienten, understreker professoren.
Et annet viktig moment professoren peker på, er at kursen som stakes ut i dag, bygger veien videre.
- Senere vil man bygge videre på dette lag for lag.

Sorteringssamfunn

Under seminaret fikk tilhørerne innblikk i de mange utfordringene som man står overfor i det øyeblikk man åpner for en liberalisering av dagens bioteknologilov. Flere av foredragsholderne mente man stod overfor et sorteringssamfunn.
En av deltakerne stod frem og fortalte at hun selv hadde et barn med Downs syndrom, og at hun fryktet utviklingen.

- Jeg har tre barn, den ene av dem med Downs syndrom. Nå frykter jeg en situasjon der de som får barn som er annerledes skal føle en belastning i samfunnet ved å ha slike barn, sa hun.

KrF-leder Dagfinn Høybråten som også var blant tilhørerne, stilte et stort spørsmålstegn ved helseminister Sylvia Brustads tilnærming til temaet i en pressemelding som kom i samband med høringen av den nye bioloven.
img
- «Regjeringen vil tillate preimlantasjonsdiagnostikk for å hindre at foreldre som er bærere av en alvorlig arvelig sykdom, overfører dem til sine barn.» Denne setningen sier mye om tilnærmingen, sa Høybråten som mente dette vitnet om at man ikke hadde tenkt grundig nok gjennom hva man sier i en slik setning.

Han understreket at det var nødvendig for regjeringen å definerte hva de la i «alvorlig arvelig sykdom.»
- Det har de foreløpig unnlatt å svare på, sa Høybråten som mente det var nødvendig å utfordre regjeringen i dette spørsmålet.


Raymond Haslien
---------------------

Hør lyd fra seminaret i saken:- Følelser en dårlig målestokk