Skoleelever raser etter utvisning av 15-åring

I Paris har skole­ele­ver blok­kert flere sko­ler i pro­test mot at ei 15 år gam­mel jente ble på­gre­pet på en skole­buss og de­por­tert til Ko­so­vo.

Leo­nar­da-sa­ken har satt sin­ne­ne i kok i Frank­ri­ke. Tors­dag for­mid­dag de­mon­strer­te ele­ver ved minst 14 vi­dere­gå­en­de sko­ler, iføl­ge avisaLe Pa­ri­si­en. Flere ste­der blok­ker­te ung­dom­me­ne inn­gan­ge­ne.

Pro­tes­ten kom­mer etter flere ut­vis­nin­ger av uten­lands­ke ele­ver som har bodd i Frank­ri­ke i flere år. Fa­mi­li­en til Leo­nar­da Di­bra­ni er rom­folk og kom til Frank­ri­ke i 2009. De har flere gan­ger anket ut­vis­nings­ved­tak, men nå er alle anke­mu­lig­he­ter brukt opp. Saken har skapt eks­tra opp­styr etter­som den 15 år gamle jenta ble på­gre­pet idet hun var på skole­tur med klas­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verdi­kamp

Frank­ri­kes so­sia­lis­tis­ke re­gje­ring er nå under hardt press fra sine egne som følge av den tøffe inn­vand­rings­po­li­tik­ken. En­kel­te par­la­men­ta­ri­ke­re fra So­sia­list­par­ti­et har an­kla­get in­nen­riks­mi­nis­ter Ma­nu­el Valls for å ha for­rådt par­ti­ets ver­di­er.

En tals­kvin­ne for re­gje­rin­gen av­vis­te tors­dag at Valls bør gå av. Hun lover at epi­so­den vil bli un­der­søkt.

- Hvis en skole­buss vir­ke­lig ble stop­pet og et barn ble ut­vist rett foran sine klasse­ka­me­ra­ter, er det vir­ke­lig sjok­ke­ren­de, sier Najat Val­laud-Bel­kacem.

- Men i dag er det ikke klart at det skjed­de slik, føyer hun til.

Po­li­ti­et sier de kun fulg­te ordre, og at fa­mi­li­en, som er rom­folk, skul­le ut­vi­ses fordi myn­dig­he­te­ne mener det er lite sann­syn­lig at den vil bli øko­no­misk og so­si­alt in­te­grert i Frank­ri­ke.

Komme til­ba­ke?

Stats­mi­nis­ter Jean-Marc Ayr­ault sa ons­dag at Di­bra­ni, som nå er til­ba­ke i Ko­so­vo med sin fa­mi­lie, vil kunne komme til­ba­ke til Frank­ri­ke hvis det viser seg at po­li­ti­et har brutt loven ved å på­gri­pe henne på sko­lens om­rå­de.

Men frans­ke skole­ele­ver viser ingen tegn til å gi seg. De pro­te­ste­rer også mot be­hand­lin­gen av en skole­elev fra Ar­me­nia, som ble ut­vist sist lør­dag.

In­nen­riks­mi­nis­ter Valls har de siste må­ne­de­ne trap­pet opp til­tak for å få fjer­net rom­folk som bor i ulov­lig opp­sat­te leire i frans­ke byer. Re­gje­rin­gens linje og ord­bruk er blitt sta­dig tøf­fe­re sam­ti­dig som høyre­ori­en­ter­te Na­sjo­nal front øker sin opp­slut­ning. (©NTB)