KrF skjerper tonen i programmet i spørsmålet om ekteskapsloven. det skjedde med støtte fra KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Skjerpet ekteskapsformuleringer

De som ville ha debatt rundt ekteskapsloven fikk full støtte av KrF-leder Dagfinn Høybråten. Det førte til skjerpet ordvalg i KrFs program.

At KrFs programkomité ikke ville prioritere debatt om ekteskapsloven har skapt mange reaksjoner internt i KrF. Kritikerne mente at formuleringene i programmet er for vage og ønsket A-forslag, hvilket innebærer fri debatt om formuleringene. Kritikerne fikk støtte av KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Dermed var det klart for debatt om formuleringene i programmet som nøkternt konstaterte at "alle barn har rett til en mor og en far".

 - Må omgjøres

Det var Per Lebesby fra Fredrikstad KrF som fremmet forslag om a-debatt. Han ønsket å støtte formuleringen til Aust- og Vest-Agder om å "arbeide for å sikre flertall for å endre den vedtatte ekteskapsloven slik at den gamle lovens definisjon av ekteskap som ordning mellom mann og kvinne gjenopprettes."

- Det ville bli rart om vi ikke skulle ta en debatt om dette. Jeg tror velgerne ville reagert kraftig om vi ikke tok dette opp til debatt. Denne ekteskapsloven må omgjøres, sa han.

Respekt for homofile

Leder av familiekomiteen på Stortinget, May Helen Molvær Grimstad, var også blant dem som kritiserte ekteskapsloven..
- Den nye ekteskapsloven var forankret i Soria Moria men ikke i folket. Det så vi når vi behandlet denne loven i Stortinget, mange tusen har protestert mot den, sa hun.

Hun understreket at ekteskapsloven ikke handlet om å være for eller mot homofile.

- Homofile må møtes med respekt, sa Molvær Grimstad som understrekt at barn av homofile også må møtes med den største respekt.
- Barna må komme først, sa hun.

KrF-leder Dagfinn Høybråten tok også ordet. Han ønsket å støtte Vest-Agders eget forslag som sa at "ekteskapsloven, adopsjonsloven, barneloven og bioteknologiloven endres slik at den bygger på prinspippet om at alle barn har rett til en mor og far."

Det var dette forslaget som til sist ble vedtatt underlandsmøtet.