Skjerper barnas rettigheter - svekker foreldrenes

Barne­mi­nis­ter Inga Marte Thor­kild­sen (SV) leg­ger fre­dag fram flere end­rin­ger i barne­lo­ven for å styr­ke barns retts­sik­ker­het.

Barne­mi­nis­terInga Marte Thor­kild­sen (SV) leg­ger fre­dag fram flere end­rin­ger i barne­lo­ven for å styr­ke barns retts­sik­ker­het på be­kost­ning av for­eld­re­nes ret­tig­he­ter.

Sen­tralt i for­sla­get, som kom­mer i stats­råd, er bar­nas po­si­sjon i vans­ke­li­ge barne­for­de­lings­sa­ker hvor det er ri­si­ko for vold eller over­grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi hører ikke godt nok på hva barna selv for­tel­ler. I dag be­skyt­ter vi barn for dår­lig, og vi glem­mer dem ofte helt i for­eldre­tvis­ter, sier Thor­kild­sen til NTB.

Fremskrittspartietfrykter maktmisbruk i barnevernet.

For mye enig­het

Al­le­re­de nå er kurs i gang for dom­me­re og ak­tø­rer som er in­volvert i de retts­li­ge tvis­te­ne om barne­for­de­ling. Det er­kjen­nes at kom­pe­tan­sen på å høre og ta hen­syn til bar­nas egne for­tel­lin­ger og øns­ker, er for dår­lig og at barna i for stor grad er av­hen­gi­ge av res­sur­se­ne til en av for­eld­re­ne.

- I dag søkes det for mye enig­het mel­lom for­eld­re­ne, også der det ikke er til bar­nas beste. Vi tvin­ger for mange barn til sam­vær med for­eld­re der det har vært vold og over­g­reps­pro­ble­ma­tikk, sier Thor­kild­sen som nå vil at dom­sto­le­ne skal snu i hold­nin­gen og sette bar­net i sen­trum.

For barne­mi­nis­ter Thor­kild­sen mar­ke­rer dette star­ten på en vår som hun mener blir pre­get av om­fat­ten­de styr­king av barns ret­tig­he­ter og krav på be­skyt­tel­se fra over­grep og vold. Al­le­re­de over påske skal barne­vern­lo­ven og en egen barne­vern­mel­ding være klar. Fram mot som­mer­en skal en egen stra­te­gi for be­skyt­tel­se av barn mot vold og over­grep, fore­lig­ge.

Reell ri­si­ko

SV-stats­rå­den som selv er små­barns­mor, er opp­tatt av at barna skal ha egne ret­tig­he­ter i dom­sto­len, uav­hen­gig av for­eld­re­nes opp­fat­nin­ger. For mange barn er i dag ofre for voks­nes mang­len­de evne til å løse kon­flik­ter, eller er ofre for for­eld­res util­strek­ke­lig­het. I for­sla­get inn­fø­res det at barna selv, også de under sju år, skal ut­ta­le seg i spørs­mål om sam­vær og at de skal ha rett til bi­stands­ad­vo­kat. Det set­tes også krav om sær­lig rask saks­be­hand­ling i de tunge sa­ke­ne hvor ri­si­ko­en er størst.

Der­som det er reell ri­si­ko for at barn kan bli ut­satt for vold eller over­grep, skal kra­vet til bevis være langt la­ve­re enn i straffe­sa­ker. Thor­kild­sen vil også inn­føre en plikt hvor den ene for­el­de­ren ved be­ret­ti­get mis­tan­ke om vold eller over­grep, kan få en mid­ler­ti­dig dom­mer­av­gjø­rel­se på å holde bar­net til­ba­ke fra sam­vær med den andre par­ten.

- Ved på­stan­der om grove sex­over­grep eller vold tren­ger en ikke 50 pro­sent sann­syn­lig­het en­gang. Vi skal ikke ta sjan­ser på at barn kan bli ut­satt for slikt, sier Thor­kild­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Chris­tof­fer-sa­ken

Som mange andre er hun ikke ube­rørt av his­to­ri­er som har kom­met om barn i over­g­reps­sa­ken fra Alv­dal og his­to­ri­en om Chris­tof­fer Gjer­stad Kihle som ble slått i hjel hjem­me på sitt eget rom i 2005.

- Vi vet jo at Chris­tof­fer ble drept og at det var man­gel på handle­kraft som kunne ha hjul­pet ham, og som var en vik­tig årsak til at han ikke ble red­det. Det er vik­tig lær­dom. Det er mye selv­ran­sa­kel­se i Norge for tiden, og det er vel­dig bra, sier Thor­kild­sen.

Hun er op­ti­mis­tisk og tror på enda bedre be­skyt­tel­se av barn i fram­ti­den. Spe­si­elt tror hun på at økt åpen­het skal gi mer over­sikt over hvor mange barn i Norge som fak­tisk be­hø­ver be­skyt­tel­sen lov­end­rin­ge­ne vil med­føre.

(NTB)