Et bilde av et fly fra AirAsia vises på en vegg på en moské i byen Surabaya, der flyet som styrtet sist søndag, tok av fra. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skal etterforske alle AirAsias flygninger

Indonesiske myndigheter skal etterforske alle flygningene til AirAsia etter flystyrten i Javasjøen forrige helg.

Det opplyser det indonesiske transportdepartementet lørdag, samme dag som det ble kjent at ulykkesflyet ikke hadde tillatelse til å fly ruten Surabaya-Singapore på søndag, dagen da det styrtet.

Alle de 162 menneskene som var om bord, fryktes omkommet etter at Airbus A320-maskinen styrtet i Javasjøen utenfor Borneo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal undersøke alle AirAsias avganger, sier Djoko Muratmodjo, fungerende sjef for lufttrafikk i transportdepartementet.

– Forhåpentligvis kan vi begynne dette arbeidet mandag. Vi vil ikke rette søkelyset mot lisenser, kun avganger, sier han.

Muratmodjo legger imidlertid til at det kan hende at AirAisas lisenser i Indonesia blir trukket tilbake.

Nye vrakdeler funnet

Lørdag fant letemannskaper to store vrakdeler i Javasjøen der flyet antas å ha styrtet. Vrakdelene ble funnet på rundt 30 meters dyp i samme område der det de siste dagene også er hentet opp 30 omkomne.

– Jeg kan forsikre dere om at disse to store gjenstandene tilhører AirAsia-flyet vi har lett etter, sier lederen for Indonesias redningstjeneste, Bambang Soelistyo.

Den største vrakdelen er om lag fem ganger ti meter stor, mens den andre delen er om lag sju ganger halvannen meter.

Dykkere skal nå gå ned til flyvraket i håp om å finne flere omkomne, samt flyets ferdsskriver og taleregistrator, de såkalte svarte boksene, som kan gi svar på hvorfor det styrtet.

– Hovedfokuset i dag er å finne og hente opp ofre, sier Bambang Soelistyo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sterke strømmer

Å finne de svarte boksene er avgjørende for å kunne finne ut hvorfor flyet styrtet. Fredag ble halen på det styrtede flyet funnet på havbunnen i det samme området, og flere mindre vrakrester er også observert.

Sterke havstrømmer har gjort det vanskelig å få manøvrert undervannsfartøyet som benyttes for å ta bilder av gjenstandene på havbunnen.

Nærmere 30 båter og et 20-tall fly og helikoptre deltar i redningsarbeidet, som de første dagene ble hindret av dårlig vær i området.

De siste dagene har imidlertid værforholdene bedret seg noe

Les også
AirAsia-flyet er ennå ikke funnet
Les også
Gjenstander observert i havet i søkeområdet
Les også
– Savnet fly ligger trolig på havets bunn