REKLAME: Spillselskapene bruker både arena-reklame og draktreklame i promotering av sine gambling-tilbud, Her er Liverpools Mohamed Salah på Anfield Road i helgens serierunde.

Skadelig pengespill koster samfunnet milliarder

Skader forårsaket av pengespill legger en enorm økonomisk byrde på det engelske samfunnet og er nært knyttet til alkoholbruk og selvmord. Det viser en ny rapport.

I 2019 fikk Public Health England (PHE) i oppdrag å gjøre en gjennomgang av skadene forårsaket av pengespill.

Gjennomgangen inkluderer den mest omfattende beregningen av den økonomiske byrden på samfunnet: Skadelig pengespill kostet minst 1,27 milliarder pund (15 milliarder kroner) i perioden 2019 – 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Summen inkluderer den aller første beregningen av de økonomiske kostnadene ved selvmord (619,2 millioner pund) og kostnaden for hjemløshet forbundet med skadelig pengespill (62,8 millioner pund).

Regionale forskjeller

Gjennomgangen viser at mennesker i områder som er preget av fattigdom har større risiko for å bli skadet av pengespill, og at de allerede opplever større helseforskjeller.

Bare 35,4 prosent av avholdsfolk deltok i pengespill, mot 74,4 prosent av de som drikker over 50 alkoholenheter, eller 16 halvlitere, per uke.

Når det gjelder selvmord, fant rapporten at pengespill kan øke sannsynligheten for at noen tenker på, prøver eller dør av selvmord. Personer med psykiske problemer har dobbelt så stor sannsynlighet for å drive med skadelig pengespill enn mennesker uten slike problemer.

Folkehelseproblem

Dataene tyder også på at personer med spillproblemer har minst dobbelt så stor sannsynlighet for å dø av selvmord sammenlignet med befolkningen for øvrig, og at menn har 4,2 ganger større sannsynlighet enn kvinner for å drive spillaktivitet med høyt skadepotensial.

PHE sier at skadelig pengespill bør betraktes som et folkehelseproblem på grunn av risikoen for enkeltpersoner, familier og storsamfunnet, og at fokus bør være på forebygging, tidlig inngripen og behandling.

Biskopen i St. Albans, Dr. Alan Smith, som lenge har drevet en aksjon mot spillproblemene, sier dette i en kommentar til Premier:

– Det faktum at folk fra nordøst og nordvest i England er betydelig mer utsatt for problemspill sammenlignet med de som bor i sør, viser at utjevning handler om mer enn bare å pumpe penger inn i utsatte regioner. Det handler om å endre virksomheter som gambling som uforholdsmessig påvirker vanskeligstilte lokalsamfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omprioritering

Biskopen påpeker at en endring av gambling-sektoren vil redusere byrden for skattebetalerne og sørge for at penger og blir omprioritert til å rette opp de regionale helseforskjellene ved å bedre finansiering av både behandling, forskning og utdanning.

Ministeren med ansvar for pengespill, Chris Philp, sier at de nå samler all nødvendig informasjon for å skape balanse mellom å gi voksne frihet til å velge hvordan de spiller trygt og riktig beskyttelse for de som er utsatt for skadelig spillvirksomhet.

– Vi er fast bestemt på å beskytte sårbare mennesker mot utnyttelse ved aggressiv reklame eller urettferdig praksis som skaper spilleproblemer, sier Philip.