Demonstranter med det nigerianske flagget i Lagos. Foto: Sunday Alamba, AP, NTB

Sjokk og vantro i Nigeria etter at sikkerhetsstyrkene drepte demonstranter

Både politikere og aktivister i Nigeria og den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden reagerer sterkt på drapet på flere demonstranter i Lagos tirsdag.

Den nigerianske hæren nekter for å ha noen befatning med drapene, men lokale myndigheter støtter Amnesty Internationals forklaring om at sikkerhetsstyrkene sto bak hendelsen i Nigerias største by. Organisasjonen jobber fortsatt med å bekrefte antall døde, mens byens guvernør Babajide Sanwo-Olu sier 25 personer ble såret i hendelsen.

– Dette er den tøffeste natten i våre liv, og styrker utenfor vår direkte kontroll har gått inn for å skrive et mørkt kapittel i vår historie. Jeg anerkjenner at ansvaret ligger på mitt bord, og jeg vil jobbe med føderale myndigheter for å komme til bunns i denne uheldige hendelsen, skrev Sanwo-Olu på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han la også ut bilder av at han besøkte sykehus der sårede var innlagt.

Det ble fortsatt hørt sporadiske skudd i byen onsdag morgen.

Joe Biden reagerer

Også den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden oppfordret Nigerias president og militære til å avslutte den voldelige undertrykkelsen av demonstranter i Nigeria.

– USA må stå sammen med nigerianere som demonstrerer fredelig for politireform og en slutt på korrupsjon i deres demokrati. Jeg oppfordrer myndighetene til å holde en god dialog med sivilsamfunnet for å møte disse klagemålene og jobbe sammen for et mer rettferdig og inkluderende Nigeria, sa Biden i en uttalelse.

De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden vokst dramatisk. Fra før er det rapportert om 18 dødsfall knyttet til opptøyene.