SJOKK: Priorinne Katarina Hodyr og Natanaela Hess ble begge sjokkert over ødeleggelsene etter ­brannen i ved St. Elisabethhjemmet på Nordstrand i Oslo. Her er de utenfor kapellet som ble vannskadet.

Sjokk og tårer etter dødsbrannen

Søster Katarina var uforberedt på skadeomfanget etter brannen i St. Elisabethhjemmet i Oslo hvor en person omkom og 41 ble husløse. Nå starter arbeidet med opprydning og renovering.

Polske Katarina Hodyr er priorinne ved klosteret på Munkerud på Nordstrand i Oslo. Hun har bare vært leder for virksomheten et par måneder og hadde knapt rukket å bli kjent med sin nye arbeidsplass da St. Elisabethhjemmet lørdag formiddag ble rammet av brann.

Hennes eget rom på toppen av bygningen er blant dem som ble totalskadet i brannen – men hun er mest opptatt av de andre som bodde i boligdelen av klosteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjokkert

Søster Katarina hadde ikke klare forestillinger om hva som ville møte henne da hun gikk for å se nøyere på skadene da slukkingen var over.

Brannvesenet jobbet i flere timer med å få kontroll på en brann ved St. Elisabeth-hjemmet på Nordstrand i Oslo lørdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Også søster Natanaela Hess, priorinnens nestkommanderende, eller såkalt provinsvikar for Elisabethsøstrene i Norge, er sterkt berørt. Hun var bortreist da brannen oppsto, men sier at også hun fikk sjokk da hun ankom klosteret mandag.

– Det var mer enn dramatisk. Det er jo totalskadet, sier hun til Dagen onsdag.

Husløse

Det var 19 eldre leietakere ved aldershjemmet på Munkerud. Én 85 år gammel kvinne døde i brannen. De 18 øvrige er inntil videre plassert hos venner og bekjente.

Alle de 18 ble evakuert, og de skal være godt tatt vare på av venner eller av helsevesenet.

– Hvordan har de eldre beboerne reagert?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De tok det veldig tungt. Det var en sterk opplevelse for alle sammen, både for beboerne og oss søstre. De ble tatt godt hånd om på stedet, men de føler mye usikkerhet.

I tillegg til leietakerne hører seks nonner, ni noviser og syv såkalte postulanter – til sammen 22 stykker – med til fellesskapet på Munkerud. Novisene har gitt sine første løfter og går i drakter slik som nonnene, mens postulantene ikke gjør det. De er i første fase av forberedelsene til å bli tatt opp som nonner.

Fem av de 22 i fellesskapet har tatt i bruk den nyeste delen av hovedbygningen samt et bolighus på området hvor de bor midlertidig. De øvrige er plassert andre steder i Oslo.

Spesiell jul

– Det blir en spesiell jul for dere nå. Hvordan oppleves situasjonen?

Blir renovert

Det er tre bygninger på klosterområdet. Hovedbygningen består av boligdelen, som har adresse Oberst Rodes vei 113, og tilbygget som har adresse Munkerudveien 52. I tillegg er det to mindre hus.

Boligdelen ble bygget i 1974, mens tilbygget kom i 1996. Det er boligdelen som totalskadet i brannen, mens tilbygget er uskadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brannen startet i andre etasje, på rommet til den omkomne, opplyser politiførstebetjent Susanne Moen i branngruppa ved Oslo Politidistrikt. Derfra spredte brannen seg videre oppover i etasjene til tredje og fjerde nivå.

Konstruksjonen i den skadde delen er i betong og murstein, men det er også brukt materialer av tre, og en del skader er lette å se utenfra. De største skadene er imidlertid innvendig, og omfanget av brann-, røyk-, sot- og vannskader er stort.

Arbeidet er godt i gang med å sikre det som kan berges ut. Siden prosessen med skadebegrensning akkurat er kommet i gang, er det for tidlig å si hvor store skadene er. Bygningen er imidlertid fullverdiforsikret og vil bli renovert.

– Har dere rukket å tenke på hvordan dette skal repareres, og når kan det skje?

– Det er vanskelig å forutsi hvor fort det kan gå, men våre første vurderinger er at vi ikke kan flytte inn igjen før tidlig i 2016. I alle fall vil det ta noen måneder, mener søster Katarina.

Ber om håp

Klosterets hovedkapell ligger nederst i det sørlige hjørnet av boligdelen. Heller ikke det har gått klar av vannskader, røyk og sot, men orgelet skal være uskadd og står nå pakket inn i plast.

Imens bruker søstrene et mindre bønnekapell i den andre enden av bygningen, noe de uttrykker stor glede over å ha tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva ber dere om nå?

– Vi ber om at vi ikke skal frykte, at vi skal bli styrket i troen og i håpet for fremtiden og at vi tar vare på hverandre i kjærlighet, sier priorinne Katarina Hodyr.

Elisabethsøstrene

Elisabethsøstrene vil tjene Gud ved å hjelpe syke og nødlidende.

Nonneordenen ble grunnlagt i 1842 av Klara Wolff i Schlesien i Tyskland, basert på Jesu ord: «Det dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, gjorde dere mot meg» (Matteus 25:40).

I Norge har Elisabethsøstrene klostre i Hammerfest, Tromsø og Tønsberg foruten Oslo.

Katarina Hodyr er leder – eller provinsialsuperior – for alle de fire klostrene i Norge.

Les også
Riksantikvaren freder klosterruin
Les også
Frå perm til perm, minutt for minutt
Les også
Brann i nonnekloster - eldre kvinne omkom