Frivillige sjiamuslimske krigere som har sluttet seg til den irakiske hæren for å bekjempe ISILs opprør, viser hva de kan under en markering for endt militærtrening i Najaf i slutten av juni. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix

Sjialeder oppfordrer til respekt for alle irakere

Sjiamuslimenes øverste religiøse leder i Irak, ayatolla Ali Sistani, ber om at rettighetene til alle irakere skal respekteres – uansett religiøs og politisk tilknytning.

Oppfordringen kommer som følge av en økning i antall drap som synes å ha blitt begått på grunn av splittelser mellom ulike trosretninger.

– Til alle våre væpnede styrker og de frivillige som har sluttet seg til dem, vil vi understreke nødvendigheten av å forplikte seg fullt og helt til å ta vare på rettighetene til hele folket, lød oppfordringen fra Sistani fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere titalls tusen irakere svarte på oppfordringen fra Sistani 13. juni om å ta til våpen mot det i hovedsak sunnimuslimske opprøret som herjer nord og vest i Irak.

– Krigere bør ikke begå overtramp mot noen uskyldige borgere, uavhengig av deres religiøse eller etniske tilhørighet, samt deres politiske standpunkt, sa Sistani ifølge en preken opplest av en av hans rådgivere.

Tidligere denne uken fant irakiske sikkerhetsstyrker likene av 53 menn som var blitt bundet og henrettet. De var sunnimuslimske menn som ble bortført av sikkerhetsstyrker, ifølge lokale innbyggere i området sør for Bagdad.

En høytstående sjiamuslimsk politiker sier til Reuters at sunnimuslimer ble drept av nye militser i løpet av den første uka etter Sistanis oppfordring. Disse krigerne er «brakt under kontroll», hevder den ikke navngitte politikeren.

Les også
ISIL erobret anlegg for kjemiske våpen i IrakISIL
Les også
Kurdere i Norge klar til å delta i krig i IrakISIL
Les også
Stadig flere kristne flykter fra Syria