Siv Jensen gjør helomvending i internatsaken

Finansministeren lover kristne 
internatskoler mange millioner neste år, 
men skolene trenger strakstiltak.

I går la Siv Jensen (Frp) fram revidert nasjonalbudsjett hvor skoler med internater «som er en naturlig del av skolens virksomhet» loves full momskompensasjon for drift og vedlikehold av internatene som før. Hun gir med det 17 kristne internatskoler håp om en bedre fremtid, men ikke før i 2017.

På nyåret var hun avvisende til å gripe inn i Skatteetatens virke etter at skolene fikk krav om tilbakebetaling av store momsbeløp. Dette var penger de i god tro hadde mottatt gjennom flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette må skattekontorene avgjøre, lød Jensens svar til finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen (KrF) som reiste saken rett før jul i fjor.

Snuoperasjon

Han ba Jensen engasjere seg politisk for å opprettholde «tidligere praksis med rett til mva-kompensasjon». Da var hun avvisende. Fire måneder senere har hun snudd.

Vendingen bidro til en ekstra vakker vårdag for flere kristne skoler med internat, men løser likevel ikke situasjonen for skolene nå.

– Vi er redde for at det tar lang tid før ordningen er på plass. De bør prøve å korte ned tiden, og det så fort de kan, sier Rotvik til Dagen og viser til at de fleste stortingspartiene har vært positive i denne saken. Det er bare hos regjeringen han savner handlekraft.

– Vi undres over at ikke Høyre og Frp klarer å lande dette på en god måte, sier Rotvik og tenker da på situasjonen som internatskolene står midt i akkurat nå.

– Taper penger

– Mens vi nå skal jobbe med å få dette på plass, holder Skatteetaten tilbake store beløp i kompensasjon som vi burde fått utbetalt. Vi taper penger daglig, sier han og opplyser at det i år beløper seg til 1,8 millioner kroner bare for hans skoles del.

Skatteetaten har ikke opprettholdt et krav om tilbakebetaling for flere år med momskompensasjon som de opprinnelig kom med, men skolen må betale tilbake for de to siste årene. Dette kommer på toppen av tilbakeholdt kompensasjon for i år.

– Dette har en daglig innvirkning på driften. Det er frustrerende, sier Rotvik som er ansvarlig for en skole som spinker og sparer på alle tenkelige måter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vi trenger, er at saken fryses inntil Stortinget har kommet med sin lovfortolkning. For det første må vi få tilbake det vi har tapt, og så må vi få løst dette for fremtiden, sier han.

Kristen Videregående Skole Lyngdal innviet i fjor nytt internat. Rektor Ståle Andersen fryktet i vinter en utgift på 15-16 millioner på dette samt momskravet fra skattekontoret.

I en hastig kommentar til dagens nyhet, sier Andersen:

– Vi har sterke forventninger til at dette nå skal ordne seg.

Beholder ordningen

– Jeg oppfatter at regjeringen nå ønsker å få tilbake ordningen slik den var, og de varsler at det vil skje fra og med 2017, sier Hans Olav Syversen (KrF) til Dagen.

– Utgangspunktet er positivt, og vi var opptatt av å finne en løsning på saken i revidert nasjonalbudsjett, sier Syversen, som er svært glad for finansministerens snuoperasjon.

Men det står fortsatt et stykke politisk arbeid igjen.

– Spørsmålet er hva som skjer med de løpende kravene fra skattekontorene som skolene har fått. Det gir ingen mening hvis disse opprettholdes når skolene har forholdt seg til det tidligere regelverket som attpåtil igjen skal bli slik det var, sier han og opplyser at han vil jobbe for at skolenes virksomhet sikres i perioden fram til 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det handler da om at skoler som har hatt krav på momskompensasjon og som også vil få det i fremtiden, må få utbetalt penger slik at driften kan sikres fram til årsskiftet.

Videre må skolene trolig slippe å følge opp krav om tilbakebetaling av millionbeløp som skolene tidligere har fått kompensert, men som de regionale skattekontorene mener de ikke skulle hatt.

Syversen opplyser at det blir en høring i finanskomiteen allerede på fredag. Der vil Kristne Friskolers Forbund (KFF) delta, og da vil Syversen og komiteen for øvrig bli oppdatert på hva som er situasjonen for de 17 berørte kristne internatskolene.

– Viktig sak

– Dette er vel en ren retrett fra finansministerens side?

– Jeg oppfatter at regjeringen har skjønt at denne saken ikke kunne gå videre i det sporet som skattemyndighetene har lagt opp til. Det har vært omfattende kontakt med regjeringen, og det var viktig å finne en løsning. De kravene fra skattekontorene som lå på bordet, ville i realiteten betydd kroken på døra for mange av internatskolene. Det var derfor viktig å gjøre dette til en skolepolitisk og ikke bare en skattebyråkratisk sak, sier Syversen.