Siste reis for Nelson Mandela

Søn­dag tar fa­mi­lie og nære po­li­tis­ke for­bin­del­ser et en­de­lig far­vel med Nel­son Man­de­la. Da be­gra­ves han fra hjem­byen Qunu.

Det er ven­tet rundt 5.000 po­li­ti­ke­re og andre gjes­ter til be­gra­vel­sen.

Fra Norge del­tar tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg som gjest av ANC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er blitt in­vi­tert av ANC til å delta i be­gra­vel­sen i Qunu for å ta et siste far­vel med Nel­son Man­de­la, og å vise ham en siste re­spekt. Jeg set­ter stor pris på den mu­lig­he­ten, har Ap-le­der Stol­ten­berg sagt tilVG.

To­delt

Stats­be­gra­vel­sen er to­delt. I den førs­te delen vil rundt 4.500 delta, mens rundt 500 får plass i den siste delen av be­gra­vel­sen.

Det er ven­tet at se­re­mo­ni­en vil inne­hol­de mange tra­di­sjo­nel­le ele­men­ter.

Fa­mi­li­en heg­ner om den siste se­re­mo­ni­en og øns­ker at den skal bli mest mulig pri­vat.

Etter at Sør-Afri­kas tid­li­ge­re pre­si­dent døde 5. de­sem­ber har en hel ver­den hyl­let Sør-Afri­kas store mann.

Tu­sen­vis har tatt av­skjed med ham i da­ge­ne da han lå på lik­strå i pre­si­dent­pa­las­set i Pre­to­ria.

Tu­se­ner på tu­se­ner

Og tu­se­ner på tu­se­ner møtte fram og viste man­nen som blant sine lands­menn var kjent som Madi­ba, den siste ære da kis­ten hans ble kjørt gjen­nom Pre­to­rias gater.

- Madi­ba var en stor mann. Vi er her for å ta far­vel og vise ham den siste ære, for å takke ham for alt han gjor­de for oss sør­afri­ka­ne­re, sier Jacky Smith, en hvit to­barns­mor som lot tå­re­ne tril­le idet Man­de­las kiste pas­ser­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En stor del av Sør-Afri­ka vil holde stengt mens se­re­mo­ni­en pågår. Både bu­tik­ker, tre­nings­sent­re og store kjøpe­sen­trer har vars­let at de vil holde stengt søn­dag, i re­spekt for sin tid­li­ge­re pre­si­dent og fri­hets­for­kjem­per.

Fot­ball­stans

Ingen fot­ball­kam­per vil bli spilt før Man­de­la er grav­lagt, opp­ly­ser den sør­afri­kans­ke fot­bal­liga­en.

Kis­ten med Man­de­la ble tid­lig lør­dag mor­gen brakt til en fly­base uten­for ho­ved­sta­den Pre­to­ria. Der ble det holdt en av­skjeds­se­re­mo­ni med med­lem­mer av ANC før av­rei­se til Qunu, som lig­ger i pro­vin­sen Eas­tern Cape. (©NTB)