Mona Juul er Norges FN-ambassadør og representerer Norge i FNs sikkerhetsråd. Sikkerhetsrådet kom lørdag til enighet om en uttalelse om konflikten mellom Israel og palestinerne. Foto: Eskinder Debebe / United Nations Photo / NTB

Sikkerhetsrådet enig om en uttalelse om Israel og palestinerne

Etter mange forsøk på å få til en samlet uttalelse fra FNs sikkerhetsråd om konflikten mellom Israel og palestinerne, ble det enighet lørdag.

Norge, som er et av medlemmene i Sikkerhetsrådet, har lagt fram flere utkast til uttalelser, men samtlige er blitt avvist. USA, som har vetomakt, har sagt nei.

I uttalelsen som det nå er enighet om, skriver rådet at de ber partene holde våpenhvilen, og at det haster å få på plass humanitær bistand til Gazastripens sivilbefolkning. Det uttrykkes også støtte til en tostatsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er glad for at rådets medlemmer gjennom denne uttalelsen står sammen om det som nå er helt avgjørende: at alle parter overholder våpenhvilen og at den palestinske sivilbefolkningen, særlig i Gaza, må sikres umiddelbar tilgang til nødhjelp, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Store ødeleggelser

Elleve dager med krigshandlinger fikk sin foreløpige slutt natt til fredag da en våpenhvile trådte i kraft.

Nærmere 250 palestinere er drept, deriblant 66 barn. På israelsk side er tolv mennesker drept, to av dem var barn.

Ødeleggelsene på Gazastripen er store. Ifølge FN og palestinske myndigheter er om lag 17.000 boliger og næringslokaler helt eller delvis ødelagt. 800.000 mennesker mangler stabil tilgang til rent drikkevann.

Norge øker støtten

Norge besluttet torsdag å øke den humanitære støtten til den palestinske sivilbefolkningen med 30 millioner kroner.

– Vi vil særlig bidra til å styrke beskyttelse av barn, til helsehjelp, husly, mat, vann og sanitære forhold. Norge oppfordrer partene til å legge til rette for at humanitære aktører får trygg og uhindret tilgang til de som trenger hjelp, sier Eriksen Søreide.

Økningen kommer i tillegg til 71 millioner kroner i humanitær støtte til palestinerne så langt i 2021. Norske myndigheter vurderer også ytterligere bidrag til Gazastripen gjennom eksisterende avtaler med norske humanitære organisasjoner.