– Sikkerhetsgjerdet må ferdigstilles

Opposisjonsleder Isaac Herzog ønsker separasjon fra så mange palestinere som mulig, så raskt som mulig.

Både på en sikkerhetskonferanse i Tel Aviv og i intervjuer med israelske medier har Sionistunionens leder denne uken presentert planer for å hanskes med den pågående terrorbølgen.

PODCAST:Palestinsk IS-frykt og sen julefeiring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det er umulig å få til en tostatsavtale mellom Israel og palestina-araberne slik situasjonen er nå. Istedet foreslår han en rask ferdigstillelse av sikkerhetsgjerdet og at en rekke arabiske nabolag i Jerusalem overføres til Vestbredden.

– De er der borte, mens vi er her. Vi bygger en stor mur mellom oss. Dette er den eneste formen for sameksistens som er mulig nå, sier han ifølgeHaaretz.

– Sharon gjorde rett

Slike unilaterale steg minner om Ariel Sharons evakuering av Gaza uten en avtale med palestina-araberne, og sionistlederen roser også flere av den gamle Likud-lederens beslutninger, ikke minst når det gjelder byggingen av sikkerhetsgjerdet.

– Ariel Sharon gjorde det rette da han bygget sikkerhetsgjerdet for å beskytte oss mot selvmordsbombere. Men han fullførte ikke jobben. Vi ønsker å bygge ferdig barrieren som skiller oss, sier mannen som leder unionen som består av Arbeiderpartiet og partiet Hatnuah.

Han ønsker å kalle barrieren for en sikkerhetslinje eller «den røde linjen».

Budskapet hans til palestina-araberne er ifølgeThe Jerusalem Post:

– Lev livene deres, forbedre økonomien og ha fokus på å få folk i arbeid.

Netanyahu og Abbas

For å få til en adskillelse fra palestina-araberne, mener han både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestina-arabernes president Mahmoud Abbas må vekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viser til at han på forhånd advarte begge mot intifadaen vi er vitne til nå, men at ingen av dem ønsket å diskutere situasjonen.

– Ingen av dem har lederegenskaper. De mangler mot og kraft til å gjennomføre smertelige kompromisser. Dette er to redde ledere som bare ønsker å beholde posisjonene, to ledere som er paralysert av frykt, sier Herzog ifølge Haaretz.

Høyresidens gissel

Han tror ikke på noen fremgang under Netanyahu, all den tid han har «inngått en pakt med den ekstreme høyresiden». Mange regjeringsmedlemmer er sterkt imot en tostatsløsning og ønsker istedet at Israel skal annektere Vestbredden.

Etter forrige valg vurderte Herzog å gå inn i en samlingsregjering, men han hevder Netanyahu ikke kom ham i møte på noen punkter.

– Dersom Netanyahu er redd for å bevege seg, kan vi ikke jobbe sammen. «Bibi» tar ikke tak i sikkerhetssituasjonen, mens vi vil gjenopprette sikkerheten. Han vil ikke skille seg fra palestinerne, men det vil vi, sier Herzog.

Han frykter en annektering av Vestbredden vil gi tre millioner palestina-arabiske flyktninger rett til å flytte til Israel.

Jerusalem

Siden 1967 har Jerusalem vært en udelt by under israelsk styre. Men Herzog mener flere av de arabiske nabolagene historisk sett ikke er en del av Jerusalem. Han ønsker å ferdigstille muren gjennom Jerusalem slik at hundretusener av palestina-arabere blir boende på «den andre siden».

– Issawiya er ikke en del av Israels evige hovedstad. Det er heller ikke flyktningeleiren i Shoafat. Vi vil skille oss fra dem. Terrorister skal ikke ha adgang til jøder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som istedenfor å stikke folk med kniv ønsker å arbeide og tjene penger, vil bli vurdert av sikkerhetspersonell.

Passivitet

Under sikkerhetskonferansen i Tel Aviv anklaget en rekke politikere, indirekte eller direkte, Netanyahu for passivitet.

– Når vi lar være å ta initiativ blir vi kastet rundt og slått, og vi oppnår ingen ting, sa tidligere ­Likud-minister Gideon Saar.