Stig Andersen taler under markeringen til Stopp Islamiseringen av Norge – Sian – på Eidsvolls plass foran Stortinget. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sian møtt med trommer, sang og slagord foran Stortinget

Sian ble møtt av en stor gruppe demonstranter foran Stortinget lørdag. – Dette minner om Irak, lød det fra Sian. – Sang og god musikk, kontret demonstrantene.

Den antiislamske gruppa Stopp islamiseringen av Norge arrangerte lørdag en såkalt krenkefest foran Stortinget.

– Det er litt anspent stemning takket være tungt militarisert politi som er til stede, sier Siavash Mobasheri, leder i Rødt Oslo, til NTB. Han er med på å organisere motdemonstrantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 14-tiden melder Mobasheri at det har roet seg blant motdemonstrantene. Det gjør han samtidig som det lyder fra Sian at «dere skal kastes ut av Norge».

– Det var litt kaotisk et øyeblikk, men det har roet seg ned kraftig nå. Nå er det sang og god musikk, sier Mobasheri.

– Må blø for ytringsfriheten

Første taler var Stig Andersen, som ble møtt av trommer, sang og slagord. Motdemonstrantene på plass var langt flere enn de som sto innenfor sperringene som var satt opp rundt Sian-gjengen.

– Her i Oslo kan vi fortsatt bruke ytringsfriheten, men det ser ut som vi er i en sikkerhetssone som minner om Irak. Ytringsfriheten i Norge i 2020 er noe man må jobbe for, betale for og til og med blø for, sa Andersen.

Samtidig lød trommene fra motdemonstrantene takfast. De står i en stor ring rundt Eidsvold plass, men har gjerder og politifolk mellom seg og Sian-grupperingen. Forrige uke ble det dramatiske scener i Bergen da Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet under markeringen de holdt i Bergen sentrum.

Hyllet krenkelsen

– Krenkelse er en destruktiv idé som går på at jeg må tie hvis du ikke liker det du hører. Krenkelse er en forutsetning for ytringsfrihet, som er demokratiets grunnstein, sa Lars Thorsen foran Stortinget.

Da Thorsen tok ordet steg temperaturen hos motdemonstrantene, og det ble blant annet revet i gjerdene som skilte de to partene. Vakter blant demonstrantene grep imidlertid raskt inn.

Politiet grep også tidlig inn mot motdemonstrantene som gikk løs på gjerdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen rasister i våre gater, lød som et taktfast rop fra demonstrantene mens Thorsen talte.

Les også
Abid Raja: Antirasister ødelegger for folk med innvandringsbakgrunn
Les også
Rødt vil bidra til å organisere motstanden mot Sian