I VINDEN: Det blåser riktig retning for pave Frans. Han er blitt mottatt som en reformator av Den katolske kirke. Nå er han favoritt til å bli tildelt årets Fredspris. Foto: Andreas Solaro, AFP / NTB Scanpix

Setter penger på at fredsprisen går til paven eller pastor

Spillselskapene er enige. Nobels Fredspris vil i år gå til pave Frans eller den kongolesiske pastoren og legen Dennis Muwege.

Selskapene Unibet, William Hill og ComeOn! har alle paven på topp. Det har de hatt noen måneder, men dagen før tildelingen styrker de to kandidatene seg.

– Slik det internasjonale spillmarkedet ser ut under et døgn før offentliggjøringen, erPave Frans ogDenis Mukwege storfavoritter. Dette markedet er verdensomfattende og i slike sammenhenger som en valgdagsmåling å regne, forklarer spillanalytiker Stian Røsvik Bjørstad i ComeOn! i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pavenfikk samlivsråd og spørsmålet:  – Hva gjør du hvis din homofile sønn vil invitere partneren sin hjem til jul?

Hos Unibet topper Paven oddslisten med tre i vinnerodds, foran den kongolesiske Dennis Mukwege, som gir fem ganger innsatsbeløpet i gevinst dersom han får motta prisen. Han er vel mer kjent for sin mangeårige innsats for voldtatte kvinner i Kongo, enn for sin prestegjerning. Som gynekolog har han viet livet sitt til kampen mot seksualisert vold.

Også varslerenEdward Snowden seiler opp blant favorittene til å vinne Nobels Fredspris.

Vrient

Avgjørelsen om hvem som skal få Nobels fredspris i år, er blitt en skikkelig hard nøtt for fredspriskomiteen, tror PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

– Det er grunn til å tro at komiteen sliter nå, sa Harpviken til NTB for noen dager siden.

I et år uten de store gjennombruddene for fred, og heller med et par store gjennombrudd for ufred, er det ingen soleklare favoritter. Flere hensyn kan gjøre det vanskelig å velge en av kandidatene som nevnes.

– Det er for eksempel et voldsomt trykk fra mediene og folk som vil ha en fredspris til varsleren Edward Snowden, sa Harpviken.

En pris til Snowdon for hans avsløringer om amerikanske myndigheters ulovlige overvåking og datainnsamling kan ses på som kritikk mot USA, der han er ettersøkt for spionasje. Harpviken setter en japansk pasifist-gruppe, som nummer én på lista som ble lagt ut på fredsforskningsinstituttets sider forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paragrafen i den japanske grunnloven, som gruppa kjemper for å beholde, har sikret en pasifistisk linje i forsvarspolitikken. Den er under press i Japan.

Fredag klokken 10 får vi svaret.