En brennende bil i Anbars provinshovedstad Ramadi lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ser med skepsis på Iraks samarbeid med sjiamilitser

Iraks bruk av sjiamilitser i kampen mot ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) vekker uro både i Anbar-provinsen og blant regjeringsmedlemmer i USA.

IS tok søndag over kontrollen i Anbars provinshovedstad Ramadi, etter å ha omringet byen i over et år.

LES: Han ønsker seg bare til Vesten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge BBC er byens gater tømt for folk, med unntak av enkelte som skynder seg ut for å kjøpe mat. Opprørerne går fra dør til dør for å lete etter sympatisører for myndighetene i Bagdad og kaster likene av menneskene de har drept i elva Eufrat, ifølge vitner.

Militsstøtte

I en militærbase rundt 20 kilometer utenfor byen står 3.000 sjiamuslimske militssoldater som sammen med regjeringsstyrker skal prøve å ta byen tilbake fra IS.

– Dette er sjiamilitser som ikke er interessert i å samarbeide med amerikanerne. Noen av dem er de samme som kjempet mot USA i Irak, andre er helt nyvervede, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB.

LES OGSÅ: Siste skanse mot Islamsk Stat

Hun sier mange av klanene som har holdt IS ute av byen, føler seg sviktet av regjeringen i Bagdad.

– Når Ramadi faller såpass enkelt til IS, tyder det på at Bagdad ikke er villig til å investere så mye, sier Hellestveit.

– Vil gjøre som IS

Anbar-provinsens innbyggere er fortrinnsvis sunnimuslimer. Selv om noen sunniledere er glade for at militsen vil bidra, frykter mange for konsekvensene av at militsene blir med på offensiven.

– Hvis sjiamilitsen kommer inn i Ramadi, vil de gjøre det samme som Daesh (IS) gjør nå, sier Abu Ammar, som driver en dagligvarebutikk i Ramadi, til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som er i ferd med å skje i Anbar, er at den underliggende irakiske borgerkrigen, som har vært der hele tiden, er i ferd med å dukke opp igjen mye tydeligere, sier Hellestveit.

Amerikansk skepsis

Også i USA, som leder luftangrepene mot IS, uttrykker mange skepsis til at statsminister Haider al-Abadi har søkt støtte hos militsen.

– Det kan potensielt gå veldig, veldig galt, sier en amerikansk tjenestemann som ikke ønsket å bli navngitt, til nyhetsbyrået Reuters.

Avgjørelsen er blant annet kontroversiell fordi sjiamilitsene får støtte fra Iran.

– Enkelte i vår regjering mener all innblanding fra Iran er uhørt. Andre frykter at involveringen av sjiamuslimske styrker kan føre til sekterisk vold, mens noen ikke tror det er tilfelle, sier en annen amerikansk kilde.

Det hvite hus opplyser imidlertid tirsdag at den USA-ledede koalisjonen vil støtte bakkestyrkene i kampen om å ta tilbake Ramadi.

Les også
Sjiamuslimske styrker forbereder seg på kamp i Irak
Les også
Fire IS-ledere drept i amerikansk Syria-raid
Les også
Væpnede menn angrep konsert i Kabul
Les også
– IS-topp drept av amerikanske bakkestyrker i Syria
Les også
Siste skanse mot Islamsk Stat