– Sender rusavhengige til hospits fullt av rus

NAV sender avvendte rusmisbrukere til hospits der rusmidler florerer framfor å bruke rusfrie omsorgssenter. – Faglig helt uforståelig, sier Trond Eriksen i Evangeliesenteret.

Nye signaler til tross fra det nye Byrådet i Bergen nekter NAV å betale for plass i rusfrie omsorgsenter for rusmisbrukere, men velger å sende rusavhengige til et kommunalt hospits der «det flyter over av narkotika.» Leder for Dream Center Bergen, Trond Taule, er oppgitt.

– NAV presser folk tilbake til slike plasser selv om de er avruset og edrue og trenger hjelp til å få orden på livet sitt. Det er tragisk rett og slett, sier Taule til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Kristen rusomsorg best på forvaltning

Han stiftet Bergen Kontakt Senter i 1986, i dag Dream Center Bergen, der de hovedsaklig tar seg av rusmisbrukere på et omsorgssenter for opp til åtte klienter i Meland kommune nord for Bergen. I tillegg har de et dagtilbud til folk med psykiske problemer, og driver med matutdeling til vanskeligstilte og fattige.

Mange avslag

Taule reagerer på de mange avslagene de har fått fra NAV og sosialtjenesten i Bergen på søknader fra rusmisbrukere som vil benytte seg av hjelpen de kan tilby.

– Gang på gang får vi avslag. Et av NAV-kontorene i Bergen har ikke hjulpet noen av de som har søkt seg inn hos oss de siste 20 årene. De sier tvert nei til alle som søker. Det handler om uvilje og at alt skal fortrinnsvis inn i spesialhelsetjenesten, for da dekker Staten 100 prosent av utgiftene, sier Taule.

Negativ trend

Leder i Evangeliesenteret i Norge, Trond Eriksen, bekrefter denne trenden.

– Den statlige støtten til Evangelisentrene har gått radikalt ned de siste fem årene. Mens vi tidligere fikk 30 prosent dekket av Staten, er støtten nå nede i 20 prosent. Samtidig flyttes finansieringen av hjelp til rusavhengige med helseproblemer fra kommunale til statlige midler. Dermed sparer kommunene penger dersom de kan få rusmisbrukere inn i helseinstitusjoner framfor å bruke private omsorgssenter, sier Eriksen.

LES OGSÅ:– Rusomsorgen er for dårlig

At et NAV-kontor i Bergen nekter støtte til behandling på det private omsorgssenteret Dream Center Bergen, sier Eriksen er «faglig helt uforståelig.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et NAV-svar

Leder for NAV Laksevåg, Leiv Tungesvik, liker lite å bli konfrontert med kritikken fra Trond Eriksen og Trond Taule.

– Om det generelt er blitt vanskeligere å få støtte til opphold på private omsorgssenter har ikke vi forutsetninger for å besvare. Det foretas løpende vurderinger av hva som er beste plasseringsalternativ i hver enkelt sak, ut fra hva som er mest hensiktsmessig for den enkelte bruker, svarer Tungesvik i en epost til Dagen.

Inngått avtaler

Sosialtjenesten i Bergen kommune hevder de i utstrakt grad bruker tilbudet fra private leverandører når det gjelder midlertidig botilbud med tilsyn for rusmisbrukere. Etatssjef Jostein Hestnes opplyser at de har avtale om slike tjenester fraFrelsesarmeen, Indremisjonen, Blå Kors som fungerer godt. De har også avtale med to andre leverandører om midlertidig botilbud.

– Bergen kommune har rammeavtale med fem leverandører som vi i utgangspunktet må bruke. I tillegg bruker vi også andre tilbud ut fra individuell vurdering i forhold til den enkeltes behov. Der kan Evangeliesenteret og andre private omsorgssenter være det riktige tiltaket, sier Hestnes til Dagen.

Ledig kapasitet

Han legger til at de har hatt ledig kapasitet i det siste på midlertidig botiltak for rusavhengige med tilsyn, og særlig på botiltak som har krav om rusfrihet.

– At det skjer en reduksjon i støtten til bruk av midlertidige botiltak kan være fordi behovet er mindre. Kommunen har opprettet en rekke egne boliger med tilsyn de siste to årene, og vi bruker de vi har avtale med fullt ut, før vi går til andre leverandører, sier Hestnes.

Nye signaler

Trond Taule viser til signaler fra det nye Byrådet i Bergen om at de gjerne også vil bruke private omsorgssenter i behandlingen av rusavhengige. Sosialbyråd Erlend Horn (V) sier til Dagen at Bergen kommune hvert år gir vedtak til enkeltbrukere som har behov for og ønsker om plass ved private omsorgssenter.

– Det arbeides med en ny og samlet innstilling for bo- og tjenestetilbud med akutte overnattingsplasser og midlertidige botilbud. I denne sammenheng skal anskaffelse av omsorgsplasser driftet av ideelle organisasjoner og stiftelser inngå, sier Horn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Snev av håp

Trond Taule ser et snev av håp i signalet fra sosialbyråden. ­Likevel er han skeptisk.

– Jeg er redd dette bare er fine ord som koker bort i kålen. Foreløpig ser vi ingen endring i holdningen. Vi opplever at rusmisbrukere som har brutt med rusen og som kommer til oss for å få hjelp, får nei fra NAV og kommunen på søknad om støtte. Det går bare ikke an! sier Taule.