TROMSØ 10. mars 2002: Per Oskar Kjølaas ble vigslet til ny biskop i Nord-Hålogaland, landets nordligste bispedømme. Biskop Odd Bondevik vigslet Kjølaas i Tromsø domkirke. Her kong Harald sammen med Kjølaas t.h. og Bondevik ( i midten) etter vigslingen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX

Se bildene fra Odd Bondeviks liv

Han var biskop i Møre i nesten 17 år, fra november 1991 til han gikk av 1. mars 2008.

Se bilder fra Odd Bondeviks liv i galleriet øverst på denne siden.

Les også: Mangeårig Møre-biskop Odd Bondevik (73) døde lørdag 6. september 2014 i Drammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik minnes vi ham. Skriv gjerne din siste hilsen til Odd Bondevik: « En vennlig og effektiv leder som aldri virket stresset»

Odd Bondevik

Odd Bondevik ble født 20. juni 1941 i Sauda.

Da han var åtte år, flyttet familien til Oslo fordi faren, Kjell Bondevik, ble innvalgt på Stortinget som representant for Kristelig Folkeparti.

I 1960 tok Odd Bondevik fatt på teologistudiet ved Det teologiske menighetsfakultet, og han ble cand. theol. i 1965.

I 1967 avtjente han verneplikten som feltprest.

Tidlig i 1969 reiste han til Japan som misjonær for Det Norske Misjonsselskap (NMS).

I 1978 kom han hjem for å ta over stillingen som misjonssekretær ved NMS' hovedkontor.

Fra november 1980 gikk han inn i stillingen som generalsekretær og ble med det øverste leder for den eldste misjonsorganisasjonen i Norge. Han hadde denne stillingen til 1991.

Bondevik ble vigslet til biskop i Møre den 17. november 1991 Han var biskop for Den norske kirkes bispedømme Møre fra 1991 til 2008.

Sommeren 1996 gikk Odd Bondevik offentlig ut og gjorde kjent at han hadde skiftet syn på kvinners prestetjeneste, og ikke lenger mente dette var i strid med Bibelens lære.

Odd Bondevik var Den norske kirkes preses fra 1998 til 2002.

I de forskjellige sakskomplekser rundt homofili (som ansettelse av praktiserende homofile prester, ekteskap for homofile) stod Bondevik fast på sin kirkes tradisjonelle syn, mens kirkens rådsstrukturer ellers var mot at et liberalt standpunkt nærmet seg et flertall.

I desember 2007 opplyste Bondevik at han har vært utsatt for trusler, trakassering, karikering og offentlig utskjelling fra motstandere av hans motstand mot å ordinere homofilt samlevende til prester. To ganger dreide det seg om drapstrusler. Han hadde ikke anmeldt noen av forholdene, som har skjedd over flere år

I august 2007 tilkjennegav han at han aktet å gå av som biskop av Møre, og 10. februar 2008 holdt han sin siste gudstjeneste som biskop i Møre.

Odd Bondevik døde i Drammen 6. september 2014.

Kilde: Wikipedia

Les også
Odd Bondevik (73) er dødOdd Bondevik