Scientolog vil samarbeide med Evangeliesenteret

Den selverklærte scientologen Hans-Erik Dyvik Husby vil gjerne samarbeide med Evangeliesenteret og Marita-stiftelsen om å hjelpe rusavhengige ut av metadon og subutex-behandling.

Våren 2014 håper de tid­li­ge­re rus­mis­bru­ker­ne Hans-Erik Dyvik Husby og Ken­neth Arctan­der Jo­han­sen å få en ny rus­kli­nikk på beina i Oslo, kalt Exit LAR.

Målet er å hjel­pe pa­si­en­ter på lege­mid­de­las­sis­tert be­hand­ling som øns­ker det, til å slut­te med meta­don og subu­tex.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Husby er bedre kjent som «Hank von Hel­ve­te», tid­li­ge­re vo­ka­list i det nors­ke hard­rock og punk-ban­det Tur­bone­gro. Han har selv slitt med rus­mis­bruk, men ble rus­fri ved kli­nik­ken Nar­co­non i Sve­ri­ge.

Kli­nik­ken er om­stridt på grunn av be­hand­lings­opp­leg­get og skal være til­knyt­tet Scien­to­logi­kir­ken (se fakta­boks), noe kli­nik­ken selv av­vi­ser, skri­ver Mor­gen­bla­det.

Hans-Erik Dyvik Husby har stått fram som selv­er­klært scien­to­log, og Nar­co­non bru­ker et bilde av ham på top­pen av sin Face­bo­ok-side.

Åpne armer

I au­gust-ut­ga­ven av Evan­ge­lie­sen­te­rets blad «Ennå er det håp», sier Husby at han ser for seg å sam­ar­bei­de med blant annet Evan­ge­lie­sen­te­ret og Ma­ri­ta-stif­tel­sen.

- En av mine ideer er at en LAR-bru­ker som hjel­pes ut av av­hen­gig­he­ten hos oss, etter­på kan reise til Evan­ge­lie­sen­te­ret og gå på skole, for ek­sem­pel, ut­dy­per Husby til må­neds­bla­det.

Ver­ken Mar­tia-stif­tel­sen eller Evan­ge­lie­sen­te­ret har hatt for­mel­le sam­ta­ler om sam­ar­beid, men de har ingen pro­ble­mer med å ta en prat med Jo­han­sen og Husby.

- Vi sam­ar­bei­der med leger av og til, uten at vi vet om de er født på ny og føl­ger evan­ge­li­ets lære til punkt og prik­ke, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Leif Hol­stad i Ma­ri­ta-stif­tel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For ham har dette gitt rus­fri­het og medi­ka­ment­fri­het. Jeg opp­le­ver han som en se­riøs og opp­rik­tig per­son, som øns­ker å gjøre en for­and­ring men­nes­kers liv til det bedre. Jeg har ikke opp­fat­tet at han vil trek­ke inn noen av ideo­lo­gi­ene til Scien­to­logi­kir­ken i Exit LAR, sier Trond Erik­sen, dag­lig leder i Evan­ge­lie­sen­te­ret.

Evan­ge­lie­sen­te­ret har flere gan­ger kri­ti­sert LAR-be­hand­ling, og har i halv­an­net år dre­vet Bru­bak­ken, et sen­ter for ned­trap­ping og av­rus­ning for LAR-pa­si­en­ter.

- Jeg synes det er hyg­ge­lig at Husby vil sam­ar­bei­de eller stå i en re­la­sjon til Evan­ge­lie­sen­te­ret, sier Erik­sen.

Livs­syns­nøy­tral

Jo­han­sen og Husby job­ber for at Exit LAR skal bli en pri­vat aktør in­nen­for den tverr­fag­li­ge spe­sia­list­helse­tje­nes­ten.

- Vår ob­ser­va­sjon er at det ikke fin­nes et for­svar­lig til­bud til pa­si­en­ter som øns­ker å av­slut­te sin sub­sti­tu­sjons­be­hand­ling, sier Jo­han­sen.

Han er fag­kon­su­lent i Askim kom­mu­ne, Fel­les­or­ga­ni­sa­sjo­nen Øst­fold og Rus­mis­bru­ker­nes In­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon.

Husby selv var ikke til­gjen­ge­lig for en kom­men­tar før Dagen gikk i tryk­ken tors­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Har scien­to­lo­gi­ens lære noe å si for hans en­ga­sje­ment i Exit LAR, Jo­han­sen?

- Jeg kan ikke svare forHans-Eriks per­son­li­ge mo­ti­va­sjon, men Exit LAR er livs­syns­nøy­tralt og har ikke noe sam­ar­beid med noe tros­sam­funn.

DAGEN

Exit LAR

Hans-Erik Dyvik Husby og Kenneth Arctander Johansen jobber for å opprette en rusklinikk for å hjelpe LAR-pasienter ut i rusfrihet.

Det skal skje med et eget system for nedtrapping som er individuelt tilpasset hver enkelt pasient.

LAR-pasienter får daglige doser av subutex eller metadon i stedet for andre narkotiske stoffer. Exit LAR vil skjerme dem mot sidemisbruk i den kritiske fasen under nedtrappingen.

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har uttalt sin støtte til initiativet.

Exit LAR er en livssynsnøytral organisasjon som baserer seg på anerkjent forskning og metoder for rusbehandling.

Kilde: Exit LAR

Les også
- Rusreform ødelegger for ideell rusomsorgStiftelsen P22Slik organiseres rusbehandling