Samtaler om Fødselskirken avlyst

JERUSALEM/BETLEHEM (INN) Palestinerne avlyste i dag de planlagte samtalene med israelere og amerikanere for å finne en løsning på situasjonen i Fødselskirken.

Palestinerne trakk seg etter at det ble kjent at Israel ikke aksepterer det palestinske kravet om EUs deltakelse i samtalene, melder israelsk radio i dag.

Samtalene var satt opp i et forsøk på å komme frem til en løsning på kirke-okkupasjonen etter at 200 bevæpnede palestinere inntok Fødselskirken i Betlehem den 2. april. Okkupantene tok munker og prester som bodde i kirkekomplekset som gisler. De fysiske forholdene på stedet er dårlige og kirken har ikke kapasitet til over 200 menneskers opphold på stedet over lengere tid, i følge noen av gislene som har lykkes i å slippe ut.

Israelske militære styrker har omringet området og skuddvekslinger har oppstått med jevne mellomrom. De bevæpnede palestinerne har knust enkelte vinduer i kirken for å kunne skyte ut. Israel forlanger at terroristene enten overgir seg eller blir deportert.

Betlehems borgermester Hanna Nasser har bedt paven om å gripe inn for å løse situasjonen. Vatikanet har enda ikke kommet med en respons på forespørselen.

Israels forsvarsminister Benjamin Ben Elieser sa på Israels nasjonaldag onsdag at israelske tropper arbeider mot å trekke seg ut av alle byer under palestinsk selvstyre, bortsett fra Ramallah og Betlehem, før søndag. Israelske tropper trakk seg i dag ut av Jenin-leiren.

Troppene vil ikke trekke seg ut av Betlehem på grunn av situasjonen i Fødselskirken, og ikke fra Ramallah på grunn av at turistminister Rehavam Zeevis mordere oppholder seg i Yassir Arafats hovedkvarter i byen. Shubaki, mannen bak smuglerskipet Karine-A skal også oppholde seg i Arafats kontorer, den såkalte Mukata'en. De seks personene ønskes utlevert til Israel, i følge Oslo-avtalen.

Den amerikanske utenriksministeren Colin Powell som nettopp besøkte området uttrykte forståelse for den spesielle situasjonen i de to byene.

Inger Neuman Egholm - Israelnetz