Samles til fellesmøter, tross uenighet

I Kristiansand møtes kirken og frimenighetene likevel til fellesmøte.

Samtidig som homofilistriden har satt en stopper for fellesmøter i Vennesla, planlegges det fellesmøte i Kristiansand. 35 ulike menigheter har lagt uenighet til side og samles til fellesmøter.

– Vi ønsker å fortsette et samarbeid vi har hatt i over 30 år. Vi ønsker å fokusere på Jesus og byen vår. Det kan vi stå sammen om, sier Rune Tobiassen, pastor i Østsida Frikirke og leder i Fellesmøtekomiteen i Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Trekker seg fra fellesmøter

Også i Kristiansand har vedtaket som åpner for likekjønnet ekteskap blitt diskutert, men respekten for hverandre har gjort det mulig å samarbeide.

– Vi tenker at skal vi stå sammen, må vi godta at det er ulike meninger. Så lenge de syntes det er fint at kirken er med på fellesmøtene, må vi godta at vi står ulikt i den saken, sier Kathrine Refstie. Hun representerer Torridal menighet i komiteen.

Begge to ønsker å fokusere på det som binder dem sammen fremfor å fokusere på hva som skiller dem.

– Det er Jesus vi ønsker å fokusere på og at han kan utfordre oss alle, uansett hvor vi står. Det handler om å komme nærmere Gud. Det gjelder både de som er fersk i troen, de som aldri har møtt Jesus og de som har kjent Jesus lenge, sier Tobiassen.

– Vi har hatt fokus på at det er ordet om Jesus som vi skal nå mennesker med. Derfor skal ikke kirkens syn stå i veien, sier Refstie.

Velger forkynnere bevisst

I Vennesla ønsker pastorGunnar Jeppestøl iFiladelfia Vennesla, at forkynnelsen skal ha rot i den klassiske liturgien. Det fokuset har også vært viktig i Kristiansand.

– Så lenge vi kan bli enig om å stå på det klassiske synet i forhold til hvem vi inviterer som talere, er det mange som kan bli med på det, sier Tobiassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det blir løst på en slik måte at kandidater som støtter vielse av homofile ikke blir invitert til å tale på møtene.

– Personlig kan jeg syntes det er trist, fordi det er kandidater som har veldig mye bra å komme med. Samtidig ser jeg at det er et vanskelig tema for mange, og jeg føler ikke vi skal presse det frem. Selv om det ikke er vanskelig for meg, må jeg respektere det, sier Refstie, som jobber med trosopplæring i Torridal menighet.

Mens de i Vennesla ikke ønsker lederen av menighetsrådet med i komiteen, på grunn av hennes syn, har ikke det blitt et tema i Kristiansand.

– Jeg har aldri blitt spurt om mitt syn. Vi har hatt respekt for hverandres syn og det ser vi har vært mye vanskeligere i Vennesla. Det er veldig trist at det er blitt sånn, sier Refstie.

Samles rundt Jesus

På Karmøy samlet seks ulike menigheter seg til fellesmøter på Åkra for to uker siden. De har ikke opplevd noen uenigheter, slik som sokneprestSveinar Medhaug oppfatter det.

– Slik det er meg bekjent, har ikke denne problemstillingen vært oppe hos oss. Nå sitter ikke jeg i komiteen, men er godt informert om det som skjer, sier Medhaug.

De seks menighetene har lange tradisjoner med fellesmøter på Åkra. Mye grunnet kirkens ståsted, mener soknepresten.

– Det kan være fordi vi har et tradisjonelt ståsted, derfor har det ikke blitt et problem. Jeg har forståelse for at det kan bli et problem, men jeg håper at alle kan samles om at Jesus er eneste vei til frelse, sier Medhaug, som poengterer at han ikke har kjennskap til uenighetene i Vennesla.