Samisk kirkeråd drøfter rekruttering

Assosierer unge samer fortsatt kirken med nasjonsbygging og norsk ensretting?

Rekrutteringssituasjonen for samisk kirkelig betjening blir tatt opp når Samisk kirkeråd møtes i Trondheim mandag og tirsdag.

? Hovedspørsmålet vårt blir: Hva er årsaken til at samisk ungdom ikke velger kirkelig utdanning, men samtidig nærmest strømmer til andre profesjonsutdanninger? Det skjer faktisk ingen rekruttering av samiske personer til prestestillinger, sier generalsekretær Synnøve Brevik i Samisk kirkeråd i en pressemelding fra Kirkeinfo.

? Er det kanskje slik at unge samer fortsatt assosierer kirken med tidligere tiders nasjonsbygging og norsk ensretting? undrer hun.

Ulike rekrutteringstiltak er gjennomført både i regi av Samisk kirkeråd og de nordlige bispedømmene. Samisk representasjon i bispedømmeråd, Samisk kirkeråd og Kirkemøte, samt tilbud om kirkelig stipend til samisk ungdom, har ikke bidratt til å øke samisk ungdoms interesse for kirkelig utdanning.

På rådsmøtet i Trondheim skal flere saker med referanse til rekrutteringssituasjonen behandles. Det gjelder blant annet salme- og liturgiarbeid, samisk ungdom i kirken og nye samiske kirkedager. Fellesnevneren for disse sakene er at kirken bestreber seg på å bli mer samenes egen kirke, der samene kan kjenne igjen sitt eget liv og bruke og høre sitt eget språk i gudstjenestelivet.

? For at kirken skal bli mer samisk kirke, kreves rekruttering av personer med samisk bakgrunn og språkkunnskap for å arbeide med salme- og liturgiarbeid, bibeloversettelse og gudstjenestereformer, mener Brevik. Hun ønsker seg flere studietilbud som er relevante for samisk kirkeliv.

? Alle kirkelige utdanningsinstitusjoner bør utvikle studietilbud innen samisk språk, tradisjon og kristendomsforståelse, mener Brevik.

Mz