Sameflagget er okkult, mener samisk pastor

Den samiske pastoren Malvind Børresen vil ha korset inn i det samiske flagget og vrake okkulte symboler. Det skaper bølger.

- Jeg er same og stolt av det, men flag­get vårt gir meg ingen glede, sier Bør­re­sen til avisa Ságat.

Bør­re­sen, som er pas­tor i me­nig­he­ten Him­mel­ri­ket i Tana og som dri­ver et nett­sted med samme navn, vil hel­ler ha et flagg som viser at også sa­me­ne har en kris­ten arv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ok­kult

- Flag­get er es­te­tisk lite vak­kert og gjen­nom­sy­res av et ok­kult bud­skap som jeg over­hode ikke kan stå for. Et kris­tent kors ville fav­net langt flere, sier Bør­re­sen som mener same­flag­get er fullt av he­dens­ke overt­rossym­bo­ler.

- Hvor­for ikke bruke kor­set, som samer og det nor­dis­ke folk har fel­les, spør han - og po­eng­te­rer at selv om den opp­rin­ne­li­ge sa­mis­ke re­li­gion ikke var kris­ten, er også den krist­ne arven en del av den sa­mis­ke his­to­ri­en.

- Til­knyt­nin­gen til kris­ten­dom­men er ute­latt, på­pe­ker han.

Valg­kamp?

Kan­skje må Bør­re­sens ut­spill ses som en del av valg­kam­pen, for pas­to­ren stil­ler som kan­di­dat til same­tings­val­get til høs­ten og øns­ker en de­batt om det sa­mis­ke flag­get.

Pas­to­ren viser til at kunst­ne­ren Astrid Båhl, som har ut­for­met flag­get, søkte in­spi­ra­sjon i det ok­kul­te.

- Hun har selv for­talt at hun stu­der­te og for­dy­pet seg i om­rå­der som hand­let om sa­misk over­tro fra tider da rune­bom­men ble brukt. Det sa­mis­ke flag­get ble der­for til slutt et mis­vi­sen­de kart over den sa­mis­ke his­to­ri­en og det sa­mis­ke fol­ket. Det sa­mis­ke flag­get er blitt kap­ret av en sa­misk flagg­kon­struk­tørs sø­king i den sa­mis­ke ok­kul­te ver­den, mener han og går inn for at sym­bo­le­ne i flag­get er­stat­tes av kor­set som er i de nor­dis­ke flag­ge­ne el­lers.

- Klum­se­te

Han får lite støt­te fra det sa­mis­ke mil­jø­et el­lers.

- Same­flag­get er vak­kert. Det er valgt av sa­me­ne selv, ikke den nors­ke kirke. Sola som et sterkt sym­bol, har vi fel­les med mange andre ur­folk i ver­den, sier leder Aili Ke­ski­ta­lo i Nors­ke Sa­mers Riks­for­bund (NSR).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg synes pas­to­ren ut­tryk­ker seg klum­se­te og re­spekt­løst når han sier flag­get er «stygt». At flag­get i seg selv er «he­densk», tar jeg også full­sten­dig av­stand fra. Nett­opp at det er sirk­ler frem­for kors er etter mitt syn godt ut­trykk for ur­fol­kstenk­ning og en ho­lis­tisk til­nær­ming. Altså en hen­tyd­ning til sam­men­hen­ger, at alle ting er for­bun­det med hver­and­re, sier NSRs Silje Ka­ri­ne Muot­ka.

- Den nors­ke kirke har ak­sep­tert flag­get og til­la­ter joik i kirke­rom­met. Dette ska­per fred og for­soning mel­lom folke­slag som har brukt de samme om­rå­de­ne i år­hund­rer. Så får nå pas­to­ren i Aus­tertana leve og dyrke sitt mid­del­al­der­mør­ke, smel­ler det fra Jørn Are Gaski (Ap).

- Det sa­mis­ke flag­get har fått sin of­fi­si­el­le sta­tus na­sjo­nalt, med egne flagg­da­ger hvor flag­get bru­kes sam­men med det nors­ke. For meg bør flag­get være noe som for­ener alle samer, uav­hen­gig av tros­bak­grunn eller til­hø­rig­het, på­pe­ker Same­tin­gets vise­pre­si­dent Laila Su­san­ne Vars.

(Dagen)

Det samiske flagget

Det samiske flagget er flagget ble godkjent av den 13. nordiske samekonferansen 15. august 1986. Flagget er felles for samer i alle land.

Flagget har tradisjonelle samiske farger: Grønt, gult, rødt og blått. Det har en sirkel som symboliserer sola og månen.

Det er den samiske kunstneren Astrid Båhl som står bak utformingen, inspirert av runebomma og diktet «Paiven parneh» av sørsamen Anders Fjellner.

Pastor Melvind Børresen hevder at symbolene i flagget er okkulte (henviser til skjult åndelig kunnskap) og vil heller ha det kristne korset i det samiske flagget.

Det samiske flagget