SIES OPP? Den kristne helsearbeideren Margaret Forrester risikerer å miste jobben fordi hun fortalte to kolleger hva hun mente om abort. FOTO: CHRISTIAN LEGAL CENTRE

Sa sin mening om abort, kan miste jobben

En britisk helsearbeider risikerer å miste jobben fordi hun fortalte om sitt syn på abort til to kolleger.

Margaret Forrester har arbeidet for Central North West London Mental Health Trust i over to år, men får kanskje ikke fortsette.

Da hun i november var i samtale med to andre helsearbeidere om abort, fortalte hun hva hun som kristen mente om dette. Hun viste også fram en brosjyre som problematiserte abort. Brosjyren Forrester viste fram, inneholdt ulike kvinners historier i forbindelse med aborter og de ofte ødeleggende følgene av disse.

Sjokkert

Christian Legal Centre, som gir juridisk bistand til Forrester, kaller det som har skjedd et nytt tilfelle av «sjokkerende intoleranse».
Margaret Forrester har arbeidet som pleier i over syv år.
Det var under en kortvarig utplassering i november hun kom i prat med to andre helsearbeidere som jobbet med abortrådgivning til kvinner.

Forrester uttrykte at abortsøkende kvinner ikke fikk all tilgjengelig informasjon om alternativene til abort slik at de kunne ta kvalifiserte valg. For å utfylle synspunktene sine ga hun brosjyren til de to helsearbeiderne.

Suspendert

Kort tid etter ble hun kalt inn til et møte med sin overordnede. Her ble hun spurt ut om sitt abortsyn og suspendert fra arbeidet. Deretter fikk hun i en periode permisjon med lønn, og arbeidsgiveren forlangte så at hun skulle sitte på et kontor der hun ikke ble tildelt noen arbeidsoppgaver.

Christian Legal Centre mener Forrester er blitt satt på sidelinjen fordi hun fortalte om sitt abortsyn. Rett før jul ble hun innkalt til en disiplinær høring for å ha spredd materiale som «noen mennesker kan finne støtende». Resultatet kan bli at hun får sparken.

«Slike hendelser viser hvilken utrolig intoleranse som noen ganger framvises mot kristne og at presset på kristne i arbeidslivet står i kontrast til samvittighetsfrihet og ytringsfrihet», skriver Christian Legal Centre på sin nettside.

Forbløffet

- Det er forbløffende at det å uttrykke en mening til kolleger og dele ut en brosjyre skal kunne koste deg jobben, sier Andrea Minichiello Williams som er daglig leder for Christian Legal Centre.
 
- Intoleransen i den offentlige sfæren, særlig i offentlig sektor av arbeidslivet, er dypt foruroligende. Det viser at vi i stadig mindre grad lever i et fritt samfunn, sier Williams.

- Våre forfedre betalte den ytterste pris i 2. verdenskrig slik at vi fritt, uten frykt og etter vår samvittighet skulle få gi uttrykk for våre overbevisninger, sier Margaret Forrester.

- Jeg er nå blitt møtt med en formell disiplinær høring av Westminster Central North West London Trust for å ha gitt fra meg brosjyren «Forsaken». Jeg gjorde det i en uformell samtale der vi diskuterte hva som kan være i pasientens interesse. Dette betraktes som «mulig støtende» for enkelte mennesker. Jeg regner med som ganske sikkert at jeg nå vil få en streng disiplinær straff, sier hun.