Israelske soldater ute på patrulje. Illustrasjonsfoto

Rykter om Syria-Israel krig

Såkalte offisielle regjeringstalsmenn i Damaskus sier til avisen Al Quds al Arabi at Syria har innført delvis alarmtilstand og innkalt reservestyrker fordi man tror det er like før Israel angriper både Syria og Hisbolla i Sør-Libanon.

Etter en tilsvarende rykteflom for et år siden viste det seg at det var russiske etterretningspåstander som hadde hisset opp gemyttene i Syria.

De syriske regjeringskildene sier det er analyser av ordlyden i israelske avisintervjuer som har overbevist syriske analytikere om at det er like før Israel angriper nordover. Åpenbart venter syrerne at det israelske angrepet vil komme via Libanon. To armerte divisjoner skal være oppstilt ved riksveien mellom Damaskus og Beirut for å hindre israeleske soldater i å nå Damaskus.

I Israel synfarte forsvarsminister Ehud Barak landets nordgrense i går og opplyste at det for tiden summer i høygear av hektisk militær aktivitet både i Syria og hos Hisbolla. «Men jeg vil ikke anbefale noen på den andre siden av grensen å angripe oss, for vi er Midtøstens sterkeste militærmakt».

Den israelske regjeringen hadde i går ekstramøte for å forberede den store sivilforsvarsøvelsen i Israel i neste uke. Regjeringen vedtok blant annet å dele ut gasmasker mot biologisk og kjemisk krigføring til befolkningen igjen. Det er bare et par måneder siden gasmaskene ble samlet inn til vedlikehold og oppdatering.

Hisbolla-talsmenn sier til Al Quds al Arabi at man har utsatt hevnaksjonen mot Israel etter drapet på erketerrorist Imad Mugniyeh for ikke å gi Israel noe påskudd til å angripe. Hisbolla skal ha 40.000 raketter klar til avfyring mot Israel.