Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev under en militærparade i Moskva mandag. Foto: Ekaterina Shtukina / Reuters / NTB scanpix

Russland øvde på invasjon av Norge

Russland har øvd på å invadere Nord-Norge, ifølge en rapport fra den amerikanske tenketanken CEPA.

I rapporten "The Coming Storm" skriver sikkerhetseksperten Edward Lucas om sikkerhetssituasjonen i Norden, Baltikum og Polen.

Ifølge Lucas har russiske styrker gjennomført flere krigsøvelser den siste tiden, og i løpet av en av disse øvde de på å invadere Nord-Norge, finske Åland, svenske Gotland og danske Bornholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Varslet ikke øvelse

33.000 soldater skal ha deltatt i øvelsen, som fant sted i mars. Bakgrunnen var et tenkt vestlig forsøk på å skape et «Maidan»-opprør i Moskva.

«Dersom en slik operasjon hadde blitt gjennomført med suksess, hadde det vært umulig for NATO-allierte å ta tilbake de baltiske statene», skriver Edward Lucas i rapporten.

Det er uvisst hvilken øvelse rapporten viser til, med den russiske Nordflåten holdt i mars en militærøvelse i Nordishavet, like ved norskegrensen.

Øvelsen ble ikke varslet til det norske forsvaret, til tross for den norsk-russiske varslingsavtalen.

– Usannsynlig med krig

Rapporten trekker fram Kaliningrad som ligger inneklemt mellom de to NATO-landene Polen og Litauen, som den største trusselen mot de baltiske landene. Polen har tidligere varslet at de vil bygge seks vakttårn langs landets 200 kilometer lange grense mot enklaven.

Lucas mener imidlertid at en krig mellom Russland og de baltiske eller nordiske landene er høyst usannsynlig.

«Dersom nordiske, baltiske og polske styrker er koordinert på en ordentlig måte, er det nok til å stå imot Russland. Dersom de får hjelp fra andre, som USA eller Storbritannia, vil jobben være gjort», skriver han.

Les også
Stoltenberg: – Vi må være forberedt
Les også
Stoltenberg retter pekefinger mot Russland
Les også
– Mangler felles front mot Putin