Den russiske presidenten Dmitrij Medved (t.h) håndhilser på Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Foto: Scanpix

- Russland har nådd sine mål

Russerne har oppnådd det de ville, derfor blir militæroperasjonen i Georgia avsluttet, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski.

Ordren om å stanse krigføringen kom fra president Dmitrij Medvedev tirsdag formiddag, men meldingene om krigshandlinger fortsatte å komme utover ettermiddagen.

Godzimirski mener det er mange utfordringer før man får se en våpenhvile som fungerer, men han har helt siden krigen begynte vært sikker på at russerne ikke ville innta Tbilisi.

- Etter en krig kommer alltid en fred, og dette skjer nå fordi Russland har oppnådd sine politiske og militære mål. Samtidig har de skremt vettet av Georgias president Mikhail Saakasjvili og en god del andre, sier seniorforskeren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

- Dessuten ville den politiske kostnaden for Russland ved å fortsette være for høy, legger han til.

Advarsel

Krigen har fungert som en kraftig advarsel fra Moskva, og hvis man ser det i en større sammenheng, har Russland teknisk sett valgt en god strategi, mener Godzimirski.

- De har fordrevet georgiske styrker fra Sør-Ossetia og brukt mye makt for å vise Georgia hvem som bestemmer.

På en måte er man tilbake til status quo.

- Men det er bare tilsynelatende. Russland har tatt veldig klart parti for begge utbryterrepublikkene, og vi har nå russiske styrker stående både i Abkhasia og Sør-Ossetia.

Lokk på konflikten

At Moskva har lagt lokket på konflikten med Georgia med et kraftig smell, betyr ikke at det har sluttet å koke.

- På kort sikt blir lokket liggende. Men konfliktene ligger der. Hva kommer til å skje med Abkhasia? Hva vil skje med Sør-Ossetia? Dette er spørsmål som snart vil komme til overflaten igjen, mener NUPI-forskeren.

Krigen har også forverret det bitre forholdet mellom Moskva og Tbilisi.

Form og innhold

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev har virket mindre offensiv og uforsonlig under den tre dager lange krigen enn sin statsminister Vladimir Putin, som på mange måter har framstått som lederen. Det betyr ikke at det har vært noen motsetning mellom de to om hvor langt Russland skulle gå innen Georgias grenser, mener Godzimirski.

- De kjenner hverandre godt, de er fra samme miljø og har arbeidet sammen i mange år. Dette handler om form og innhold: Medvedev liker å framstå som liberal, mens Putin er mer direkte. Innholdet i politikken er det samme, mener han. (©NTB)