Russisk verving av ukrainske soldater

Med mild stemme og et sympatisk smil forsøker en russisk generalmajor å overtale ukrainske soldater til å skifte side like før russiske styrker tar kontroll over nok en militærbase på Krim-halvøya.

- Jeg ser ingen for­ræ­de­re her, sier ge­ne­ral­ma­jor Igor Koz­hin til sol­da­te­ne som har sam­let seg ved den ukrains­ke fly­ba­sen i lands­byen Novo­fe­do­riv­ka vest på Krim-halv­øya.

Han ser im­po­ne­ren­de ut i den plett­frie uni­for­men, som er de­ko­rert med me­dal­jer og bro­der­te mer­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om en time vil rus­sis­ke styr­ker ha tatt kon­troll over basen. Innen den tid må de ukrains­ke sol­da­te­ne ta ett av sitt livs vik­tigs­te valg: Skal de bli væ­ren­de i det ukrains­ke luft­for­sva­ret, det vil si for­la­te basen og Krim-halv­øya, eller skal de slut­te seg til den rus­sis­ke ok­ku­pa­sjons­mak­ten?

Stor usik­ker­het

Sol­da­te­ne i Novo­fe­do­riv­ka har mange spørs­mål: Er det slik at rus­ser­ne vir­ke­lig har behov for dem? Hvor lenge kan de bli væ­ren­de? Vil de noen­sin­ne kunne vende til­ba­ke til Ukrai­na? Vil de bli reg­net som for­ræ­de­re?

- Vel­ger dere rus­sisk side, vil dere få alle ret­tig­he­ter, dere vil bli latt i fred, sier Koz­hin inn­by­den­de. Han sier også at rus­sis­ke pass kan ord­nes med det samme. Det er bare å fylle ut en søk­nad, og så blir pas­se­ne laget på basen.

- Det vil gå vel­dig fort, føyer han til.

Det betyr at de fort­satt har en jobb å komme til.

- De som øns­ker å gå over til Russ­land, ja. For de andre, spe­si­elt de væp­ne­de, vil det være ulov­lig, fast­slår ge­ne­ral­ma­jo­ren.

Stor­ming

Fly­ba­sen i Novo­fe­do­riv­ka ble lør­dag for­mid­dag, like før for­hand­lin­ge­ne med sol­da­te­ne star­tet, stor­met av om­kring 200 de­mon­stran­ter, som knus­te vin­du­er mens de ropte slag­ord for Russ­land.

De rus­sis­ke of­fi­se­re­ne sto stil­le og så på, sam­ti­dig som sol­da­ter inne på basen bar­ri­ka­der­te seg i en byg­ning. Noen av sol­da­te­ne be­fant seg på taket der de for­søk­te å jage bort inn­tren­ger­ne ved å kaste røyk­bom­ber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvor­for sier dere in­gen­ting? Det er min enhet, og jeg må for­sva­re den, ropte en ukrainsk sol­dat til de rus­sis­ke of­fi­se­re­ne.

Etter en stund gikk of­fi­se­re­ne inn, ga de rus­sisk­venn­li­ge de­mon­stran­te­ne be­skjed om å dra og be­gyn­te å over­tale sol­da­te­ne til å skif­te side.

Ikke lenge etter ble en rekke ukrains­ke sol­da­ter ob­ser­vert idet de for­lot basen.

Lite vold

De fles­te ukrains­ke mi­li­tær­ba­se­ne på Krim er blitt over­latt til rus­ser­ne uten kamp etter at Russ­land tok over halv­øya på om­stridt vis.

Men lør­dag gjen­nom­før­te rus­sis­ke styr­ker det som nær­mest frem­sto som en makt­de­mon­stra­sjon ved en annen fly­base på Krim-halv­øya. Da sol­da­te­ne ved basen i Bel­bek ikke ville over­gi seg fri­vil­lig, ryk­ket rus­sis­ke styr­ker inn med pan­ser­vog­ner og sjokk­gra­na­ter mens sol­da­ter skjøt i været med auto­mat­vå­pen.

De ukrains­ke sol­da­te­ne valg­te å legge fra seg våp­ne­ne, men stil­te seg på ge­ledd med ryg­gen vendt mot de rus­sis­ke styr­ke­ne. Flere av dem be­gyn­te også å synge den ukrains­ke na­sjo­nal­san­gen da rus­ser­ne ryk­ket inn.

Ikke desertører

I flere uker har det vært svært spent rundt de ukrains­ke mi­li­tær­ba­se­ne på Krim-halv­øya, som har vært om­rin­get av så­kal­te selv­for­svars­grup­per og rus­sis­ke sol­da­ter.

Ukrai­nas for­svars­de­par­te­ment kunn­gjor­de lør­dag at sol­da­te­ne vil bli tatt imot som hel­ter, ikke de­ser­tø­rer, når de kom­mer til­ba­ke til Kiev.