- Russisk øvelse nær Sverige overraskende stor

I alt 70.000 sol­da­ter del­tok i en rus­sisk mi­li­tær­øvel­se i Sve­ri­ges nær­om­rå­der i for­ri­ge uke. Det var mer enn tre gan­ger så mange som Russ­land hadde gjort kjent på for­hånd.

I de bal­tis­ke sta­te­ne vek­ker øvel­se­ne uro, og de ses på som øvel­ser i an­grep mot Bal­ti­kum og Polen, skri­verSvens­ka Dag­bla­det tors­dag.

Iføl­ge avi­sen var svens­ke ma­rine­far­tøy­er og ja­ger­fly av typen JAS Gri­pen tra­velt opp­tatt med å følge øvel­sen i Øster­sjø­en mens den på­gikk. Det var Russ­land og Hvite­russ­land som gjen­nom­før­te øvel­sen Zapad 2013 (Vest 2013) i fel­les­skap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svens­ka Dag­bla­det skri­ver at Russ­land på for­hånd hadde kunn­gjort over­for NATO at 22.500 sol­da­ter skul­le delta i øvel­sen. Men det vir­ke­li­ge tal­let ble over det tre­dob­belte, iføl­ge avi­sen.

- Svært over­ras­ken­de

- Stør­rel­sen på øvel­ses­virk­som­he­ten er svært over­ras­ken­de og av­vi­ker kraf­tig fra den rus­sis­ke for­hånds­in­for­ma­sjo­nen. Russ­land har gjort mer­ke­li­ge ting. For å skju­le om­fan­get på Zapad ble det sam­ti­dig gjen­nom­ført en rekke andre øvel­ser som fak­tisk var sam­ord­net med Zapad, sier en kilde med kjenn­skap til mi­li­tær­øvel­sen til avi­sen.

De førs­te be­reg­nin­ge­ne viser at cirka 50.000 mi­li­tæ­re ble satt inn. I til­legg mo­bi­li­ser­te Russ­land rundt 20.000 para­mi­li­tæ­re, rus­sis­ke in­nen­riks­styr­ker slik at det to­ta­le an­tal­let nådde minst 70.000, iføl­ge Svens­ka Dag­bla­dets kil­der.

Et­nisk uro?

Of­fi­si­elt hand­let øvel­sen Zapad 2013 om å møte et­nisk og re­li­giøs uro samt ter­ro­ris­me. Slike øvel­ses­mo­men­ter var lagt inn, men ho­ved­vek­ten lå på of­fen­si­ve, mi­li­tæ­re ope­ra­sjo­ner, skri­ver avi­sen.

- For å be­kjem­pe ter­ro­ris­ter tren­ger man ikke sette inn stra­te­gis­ke bombe­fly, ubåt­jakt­en­he­ter, skyte ra­ket­ter mot mål til sjøs, skyte langt­rek­ken­de ra­ket­ter og ha land­gangs­øvel­ser med tung støt­te, sier en bal­tisk di­plo­mat til den svens­ke avi­sen.

- I vir­ke­lig­he­ten øvde rus­ser­ne på å an­gri­pe de bal­tis­ke sta­te­ne og Polen. De vil skrem­me, og det er na­tur­lig­vis uro­vek­ken­de, til­føy­er han.

I til­legg til i Øster­sjø­en øvde rus­sis­ke og hvite­rus­sis­ke styr­ker i for­skjel­li­ge om­rå­der øst for Polen, Li­tau­en, Est­land, Lat­via og Fin­land. Øvel­ser ble også gjen­nom­ført øst for gren­sen til Norge og i Ba­rents­ha­vet, iføl­ge avi­sen.

Grunn til uro

I sep­tem­ber fulg­te et rus­sisk etter­ret­nings­far­tøy nøye med på en EU- og NATO-øvel­se i Øster­sjø­en, I pås­ken si­mu­ler­te rus­sis­ke bombe­fly an­grep på Sve­ri­ge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den svens­ke Russ­land-eks­per­ten Kris­ti­an Ger­ner sier tilAft­on­bla­det at han mener det er grunn til uro over øvel­sen.

- Ja, fordi det går i feil ret­ning. Dette er vir­ke­lig at Russ­land gjen­opp­tar Sov­jet­unio­nens mest ag­gres­si­ve fram­to­ning. Man viser at man er en stor­makt å regne med i Øs­ter­sjø­om­rå­det, og man vil vise det slik at alle for­står, sier Ger­ner, pro­fes­sor ved Uni­ver­si­te­tet i Lund. (©NTB)