Russisk korrupsjonsjeger dømt etter sin død

De rus­sis­ke ad­vo­ka­ten og kor­rup­sjons­je­ge­ren Sergej Mag­nit­skij er post mor­tem blitt dømt for skatte­unn­dra­gel­se.

Mag­nit­skij døde i et rus­sisk feng­sel i 2009 etter å ha kla­get gjen­tat­te gan­ger på at han ikke fikk til­gang til livs­vik­ti­ge medi­si­ner.

Han ble på­gre­pet etter å ha lagt seg ut med en rekke topp­folk i den rus­sis­ke makt­eli­ten, som han hadde an­kla­get for å ha stjå­let 1,3 mil­li­ar­der skatte­kro­ner. Før sin død var han kjent som en rus­sisk op­po­si­sjo­nell og kor­rup­sjons­je­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kri­tikk

Tors­dag ble Mag­nit­skij dømt for å ha svind­let til seg 230 mil­lio­ner dol­lar - om lag 1,4 mil­li­ar­der kro­ner - gjen­nom skattejuks. Men retts­pro­ses­sen mot ham i Russ­land er blitt gjen­stand for sterk kri­tikk.

Sergej Mag­nit­skij var hyret inn av in­ves­te­rings­fon­det Hermi­ta­ge Ca­pi­tal Ma­na­ge­ment da han blan­det seg inn i saken som skul­le koste ham livet.

Gjen­nom sitt opp­drag for fon­det av­dek­ket han at tje­neste­menn fra skatte­myn­dig­he­te­ne og in­nen­riks­de­par­te­men­tet i Russ­land var in­volvert i en stor­stilt skatte­unn­dra­gel­se på rundt 1,4 mil­li­ar­der kro­ner.

Hans bri­tis­ke kli­ent, Hermi­ta­ge-grunn­leg­ge­ren Wil­liam Brow­der, ble også dømt in ab­sen­tia tors­dag. Brow­der ble dømt til ni års feng­sel i straffe­ko­lo­ni.

- Denne saken be­kref­ter at Vla­di­mir Putin er rede til å for­sa­ke in­ter­na­sjo­nal kre­di­bi­li­tet for å be­skyt­te kor­rup­te tje­neste­menn som drep­te en uskyl­dig mann og stjal 230 mil­lio­ner dol­lar fra den rus­sis­ke stat, heter det i en ut­ta­lel­se fra Hermi­ta­ge Ca­pi­tal.

For­døm­mel­se

Retts­pro­ses­sen har også ført til in­ter­na­sjo­nal for­døm­mel­se. Ame­ri­kans­ke po­li­ti­ke­re ved­tok i fjor den så­kal­teMag­nit­sky Act, en lov som for­byr inn­rei­se for om­kring 60 per­soner som mis­ten­kes for å ha vært in­volvert i døds­fal­let. Den fry­ser også ver­di­er disse måtte ha i USA.

Russ­land har rea­gert ved å vedta lig­nen­de lover ret­tet mot ame­ri­ka­ne­re som mis­ten­kes for men­neske­retts­brudd. Russ­land har også for­budt ame­ri­kans­ke adop­sjo­ner av rus­sis­ke barn. (©NTB)