Opprørssoldater i Syria med en tanks som de har stjålet fra regjeringsstrykene. (Foto: AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS/NTB Scanpix)

Rundt 30 islamister fra Sverige til Syria

Det svens­ke sik­ker­hets­po­li­ti­et er bekymret.

Svensk sik­ker­hets­po­li­ti (Säpo) er be­kym­ret over at rundt 30 isla­mis­ter har reist fra Sve­ri­ge for å slåss iSyria eller trene andre til å slåss. Flere nord­menn har tro­lig gjort det samme. 

- Et 30-tall på kort tid. Og i glo­bal, al-Qa­i­da-in­spi­rert ideo­lo­gi er mål i Sve­ri­ge pekt ut som le­gi­ti­me de siste årene. Vi er uro­li­ge, sier Jo­nat­han Peste, sik­ker­hets­po­li­ti­et Säpos sjef­ana­ly­ti­ker i spørs­mål om kon­tra­ter­ro­ris­me, til ny­hets­by­rå­et TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uroen skyl­des blant annet at de som har reist tilSyria, kan bli in­spi­ra­sjons­kil­der når de kom­mer til­ba­ke til Sve­ri­ge.

Svensk po­li­ti har tid­li­ge­re ikke vil­let oppgi noe tall på hvor mange isla­mis­ter som har reist fra Sve­ri­ge til Syria. At det skal dreie seg om «et 30-tall», kom fram i en rap­port som ble lagt fram man­dag.

Få med sy­risk bak­grunn

Jo­nat­han Peste sier at de som om­ta­les, har reist de siste 18 må­ne­de­ne.

- Det er et lavt tall vi opp­gir, det er vi helt sikre på. Vi har opp­lys­nin­ger om flere, men det er opp­lys­nin­ger vi ar­bei­der vi­de­re med, sier sjef­ana­ly­ti­ke­ren.

Han sier at fler­tal­let av de cirka 30 fort­satt er i Syria, men bare noen få av dem har bak­grunn fra lan­det.

- Det er yt­ter­li­ge­re en in­di­ka­sjon på at det her hand­ler om ideo­lo­gi og over­be­vis­ning, sier Peste.

Iføl­ge Säpo fin­nes det rundt 200 eks­tre­me isla­mis­ter i Sve­ri­ge som er be­redt til å bruke vol­de­li­ge mid­ler. Tal­let er re­la­tivt sta­bilt. Noen fal­ler fra, mens andre kom­mer til.

Også nord­menn

Nors­ke medi­er har tid­li­ge­re om­talt at også nors­ke isla­mis­ter har reist til Syria for å kjem­pe mot re­gi­met til pre­si­dent Bashar al-As­sad. Det antas at mange av ut­len­din­ge­ne slut­ter seg til den mest po­ten­te isla­mis­tis­ke opp­rørs­grup­pen i Syria, nem­lig al-Nus­ra-fron­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kan be­kref­te at PST har en rekke in­di­ka­sjo­ner på at navn­git­te nord­menn som er i Syria, skal være til­slut­tet den så­kal­te al-Nus­ra-fron­ten, sa Mar­tin Bern­sen, in­for­ma­sjons­sjef i Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST), i ja­nu­ar 

PST reg­net da med at i un­der­kant av ti nord­menn var i Syria, mens VG i de­sem­ber skrev at 10- 20 nord­menn er i Syria for å kjem­pe mot Assad.

På samme tid sa en ikke navn­gitt of­fi­ser i Den frie sy­ris­ke hæren til avi­sen al-Hayat at han selv hadde sett «13 mus­lims­ke nord­menn som kjem­per i Ja­bhat al-Nus­ras rek­ker». 

Al­li­an­se

Al-Nus­ra-fron­ten er­klær­te nylig lo­ja­li­tet til al-Qa­i­das leder Ayman al-Za­wa­hi­ri. Det skjed­de etter at al-Qa­i­das fløy i Irak hadde kunn­gjort at grup­pen har en al­li­an­se med al-Nus­ra-fron­ten 

Fron­ten har gjort seg be­mer­ket som en av grup­pe­ne som kjem­per aller mest inn­bitt mot As­sad-re­gi­met. Men grup­pens bruk av selv­mords­an­grep og dens eks­pli­sit­te mål om å få etab­lert en islamsk stat i Syria har ført den på kol­li­sjons­kurs med res­ten av op­po­si­sjo­nen. USA satte i de­sem­ber grup­pen på sin ter­ror­lis­te.

Sam­ti­dig peker eks­per­ter på at al-Nus­ra-fron­tens frem­gang fak­tisk vir­ker mot sin hen­sikt for op­po­si­sjo­nen. Grup­pen gjør det nem­lig mulig for pre­si­dent Assad å hevde at bor­ger­kri­gen i rea­li­te­ten er et se­ku­lært re­gi­mes kamp mot isla­mis­ter. Sam­ti­dig er vest­li­ge land lite in­ter­es­sert i å for­sy­ne op­po­si­sjo­nen med våpen hvis disse våp­ne­ne kan havne i hen­de­ne på fa­na­tis­ke isla­mis­ter.

(NTB)