ROSER: Høyre-nestleder Bent Høie mener kronprinsessen har vist seg som en god venn for det homofile paret som har hentet surrogatibarn i India.

Roser prinsessens surrogatistøtte

Høyre-nestleder Bent Høie mener det ikke er noen grunn til å kritisere kronprinsesse Mette-Marit for å ha gitt et homofilt vennepar hjelp med to surrogatibarn de hadde bestilt i India. Tvert om.

Kronprinsessen skal i oktober ha tilbragt tre døgn på en helseklinikk i India hvorhun tok seg av to nyfødte surrogatibarn , melder Haugesunds Avis.

Barna var bestilt av et homofilt vennepar, og den ene av de to mennene er ifølge avisen ansatt ved kongehuset. Da venneparet fikk vansker med sine visa til India, trengte de en håndsrekning. Den ble kongelig.


Torsdag 25. oktober tok kronprinsessen med seg tvillingene til et ukjent sted, samme dag som hun skulle deltatt på stortingsmiddag på Slottet.

Det ble ikke gitt noen grunn for hennes fravær, men to dager etter kom hun tilbake til Norge etter at en nær slektning av barna tok over barnepasset. Barnas nære familie passet deretter tvillingene til det homofile paret fikk visum i november og kunne ta seg av dem. Sist helg kom fedrene og tvillingene til Norge.


- En god venn

Høyres nestleder, Bent Høie, ser ingen problemer knyttet til prinsessens bidrag.

- Jeg mener kronprinsessen her har opptrådt som en god venn for de vennene som her er foreldre, og jeg ser ikke noe kritikkverdig i det. De fleste ønsker seg venner som stiller opp på dette, sier stortingsrepresentant Bent Høie til Dagen.

Han er leder for Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, men sier han her uttaler seg som helsepolitisk talsmann for sitt eget parti.


- Ikke straffe barna

Høie har tidligere gått tydelig ut mot surrogati og markert at han ønsker å opprettholde surrogati-forbudet på norsk jord. Han opprettholder dette standpunktet i samtale med Dagen.

- Men dette må aldri gå ut over de barna som fødes på grunn av denne metoden. Barna må ikke straffes, selv om foreldrene har gjort et valg man er uenig i, argumenterer Høie.

- Tenker du ikke at kronprinsessens hjelpende hånd her er med og legitimerer surrogati?

- Nei, jeg tror ikke det. Det ville vært spesielt om kronprinsessen skulle latt være å gjøre noe, sier Høie som ikke ser noe følsomt i det som har skjedd.

- Det bør være forbudt med surrogati i Norge, men jeg mener ikke det skal være straffbart å få barn, uansett hvilken metode man bruker, og det blir feil å straffeforfølge foreldre som gjør dette i utlandet. Dette kommer til å skje i framtiden også, og jeg mener det er feil, og vi kan hindre at det skjer her i Norge, sier han.


- Vanskelig valg

Kronprinsessen har svart Haugesunds Avis via kommunikasjonssjef Marianne Hagen på Slottet. Kronprinsessen begrunner vennetjenesten med at hun ikke kunne la være å tenke på at to små barn var alene i India.

- Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris, sier hun.

- For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i New Delhi. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre, sier hun, og ved ankomst Manav Medicare Center ble prinsessen oppfattet som barnepike, ikke som Norges neste dronning.

(Dagen)