Roper ut et nådens år

Med boken «Guds navn er barmhjertighet» vil pave Frans gi innhold til det ekstraordinære hellige året som han har erklært i Den romersk-katolske kirke.

Pavedrøm

Paven var ikke selv til stede under pressekonferansen, men den Oscar-premierte skuespilleren og regissøren Roberto Benigni var der for å kaste glans over lanseringen. På vei opp trappene til lokalet var han omgitt av en sverm pressefolk. Et blitzregn skylte over ham da han entret scenen og poserte med den ferske boken. Skuespilleren fortalte at da han var liten og fikk spørsmål om hva han ville bli som stor, hadde han alltid svart pave.

– Folk bare lo, så da ble jeg komiker i stedet, sa Benigni til stor munterhet i det fullpakkede auditoriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med intensitet og gestikulering som bare er latinere forunt, fortalte han om sin entusiasme for den nye boken.

– Det er som å gå rundt med paven på baklommen, sa Benigni.

Han omtalte boken som en inspirasjon til å gi kjærlighet og vise barmhjertighet.

Fengselsfugl

Fra den helt motsatte enden av status-skalaen kom en 30 år gammel kineser som sitter i fengsel for andre gang og soner en dom på 20 år. Han fortalte ikke forsamlingen hva han var dømt for, men om sin opplevelse av å møte barmhjertighet som innsatt. Det hadde ført til at den tidligere buddhisten ville bli døpt.

– Nå ser jeg fram til hver eneste dag og ser etter muligheter til å være barmhjertig, fortalte han.

Tre katolske geistlige var også til stede. De understreket blant annet at paven med boken viderefører sine forgjengeres anliggende om å vise nåde og barmhjertighet.

Jubelår

Boken kommer ut i anledning det hellige året, eller jubelåret, for barmhjertighet. Paven forkynte dette i fjor vår. Det startet 8. desember i fjor, som en markering av 50-årsdagen for avslutningen av 2. Vatikankonsil, da Den romersk-katolske kirke på en ny måte ønsket å åpne seg for verden. Året skal vare til 20. november 2016.

Slike år har vært feiret hvert 25. år siden pave Bonefatius 8. introduserte det første i år 1300. Bare to ganger i løpet av disse mer enn 700 årene har det vært ekstraordinære hellige år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paven har sagt at han ønsker at Kirken i det kommende Hellige året skal leve i lys av Jesu ord i Lukasevangeliet: «Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig».

Klem i bokform

På norsk er det Pantagruel forlag som gir ut «Guds navn er barmhjertighet».

– Store tanker kan forandre verden, og barmhjertighet er en slik tanke, sier forlegger Alexander Legurén til Dagen.

Også han var til stede i Roma under lanseringen i går.

– Paven viser at vi alle gjør feil. Dette kan sies på forskjellige måter, men vi er alle feilbarlige. Det vi trenger mest av alt, er å åpne hjertet og gi hverandre en klem, en omfavnelse, rett og slett barmhjertighet, sier forleggeren.

Han tror dette også treffer ekstra godt nettopp nå, da det er mye frykt og usikkerhet i verden.

Han mener paven har gitt alle som vil lese, en selvutviklings- eller selvhjelpsbok.

– Dette er ikke tørre og reflektive råd fra eksperter. Frans viser veien til en dyp, dyp kilde i oss – både mellom mennesker og i en større skala, sier Legurén.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om språkbruken og referanserammen er kristen, mener han budskapet har en allmenn adresse.

– Den gir et bilde inn i hans tradisjon og bildebruk, men det teologiske står ikke i veien for et forfriskende og direkte språk, også for meg som står utenfor kirken.

– Hvilken posisjon mener du pave Frans har i Norge?

– Jeg tror også nordmenn opplever at han er en ny vår for kirken, sier Legurén. Han viser til at paven ble kåret til årets person av Tima Magazine i 2013 og den mest innflytelsesrike lederen i verden i 2015 av en tysk tankesmie som har målt en rekke indikatorer.

– Mange mener han er en åndelig leder som har stor gjennomslagskraft. Den stopper ikke i kirken, sier Legurén.