Et brev i den nylig frigitte personalmappen til Joachim Rønneberg viser at krigshelten ønsket å gjennomføre enda en tungtvannsaksjon. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Rønneberg ville gjennomføre ny tungtvannsaksjon

Et brev i den nylig frigitte personalmappen til Joachim Rønneberg viser at krigshelten ønsket å gjennomføre enda en tungtvannsaksjon.

Etter motstandsheltens bortgang 21. oktober fikk historikeren og forfatteren Asgeir Ueland tilgang til mappen hans i det britiske nasjonalarkivet, melder NRK.

Der ligger et brev datert 12. august 1943 sendt til oberst John Skinner Wilson. Rønneberg skriver at han var villig til å gjennomføre en ny aksjon, seks måneder etter den mye omtalte tungtvannsaksjonen i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Store nok skader

– Jeg vet at vennene mine vil være forpliktet til å spille vaktene på Vemork et nytt puss, skriver han.

Grunnen var at han ikke var sikker på at de hadde gjort store nok skader under aksjonen i februar da de sprengte anlegget på Vemork i Rjukan.

– Funnet er overraskende. Samtidig er det ikke så uventet at Rønneberg gikk med slike tanker, sier Ueland som skrev om de nye opplysningene i Forsvarets Forum.

– Spesielle

Direktør Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum kaller de nye opplysningene både spesielle og spennende.

– Dette er ny informasjon. Men det sier veldig mye om personen Joachim Rønneberg. Han hadde en forsvarsvilje som var helt uten sidestykke, sier Lia.

Les også
Krigshelten Joachim Rønneberg begraves på statens bekostning
Les også
Nazisoldat ble verdens mest kjente teolog
Les også
Kong Harald: – Metoo maner til ettertanke
Les også
Britiske jøder redd økende forfølgelse
Les også
Derfor har han fargelagt Holocaust