Republikanernes presidentkandidat håper å vinne velgere med en turne til London, Israel og Polen.

Romney på turné til utlandet

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney tar pause i valgkampen når han denne uka legger ut på en turne til Storbritannia, Israel og Polen.

Den seks dager lange reisen til utlandet vil gi ham mulighet til å angripe president Barack Obamas utenrikspolitikk og vise at han også er velorientert om verden utenfor USA.


OL

Etter en tur innom åpningsseremonien til OL i London vil Romney i Israel forsøke å vise jødiske velgere i USA at han er en bedre venn av Israel enn Obama er.


Israel og Polen

Jødene er tradisjonelt en av de mest lojale demokratiske velgergruppene, men mange jøder synes Obama har vært for kritisk mot Israel.

Romney vil også forsøke å gjøre seg populær i Polen, og dermed blant polsk-amerikanske velgere, etter at Obama droppet de første planene om et rakettforsvar som skulle basert seg blant annet i Polen.

Valgkampen har hittil i det vesentlige dreid seg om økonomiske spørsmål, og Romneys reise vil trolig i en ukes tid føre til at utenrikspolitikken kommer i søkelyset.


Hopper etter Obama

Romney får imidlertid en utfordring etter Obamas tilsvarende turne før valget i 2008, da han blant annet ble mottatt som en rockestjerne av 200.000 entusiastiske tilhengere i Berlin. Han var også i London og Midtøsten.

I Israel skal Romney etter planen møte statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres, og han skal også ha samtaler med palestinernes statsminister Salam Fayyad.

Ved forrige valg stemte rundt 75 prosent av amerikanske jøder for Obama. Om Romney kunne kapre bare en liten andel av dette, kunne han ha mulighet til å vinne Florida, en viktig vippestat med en stor jødisk befolkning.


(NTB)