Røde Kors hjalp åttebarnsmor i Frankrike

En mor med åtte barn som ble sendt ut av Norge for en uke siden, har oppholdt seg på en flyplass utenfor Paris. Franske Røde Kors skaffet lørdag familien et hotellrom.

Fa­mi­li­en, som i en uke har bodd på Char­les De Gaul­le-fly­plas­sen uten­for Paris, sier de har ho­tell­rom fram til man­dag.

- Man­dag må vi ut her­fra. Røde Kors skaf­fet dette ho­tel­let, og her har vi to rom. Men vi har det bare til man­dag. Røde Kors sier at de skal prøve å skaf­fe et annet ho­tell, men el­lers må vi til­ba­ke til fly­plas­sen, sier dat­te­ren til kvin­nen, 14 år gamle De­nait tilVG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke for­be­redt

Moren Sim­reth Wolbge­ber fra Eri­trea kom til Norge i fjor som­mer, og det mins­te bar­net hen­nes ble født på Sunn­mø­re.

Hun opp­fyl­te ikke kra­ve­ne til opp­hold i Norge etter­som hun først hadde blitt re­gist­rert i Frank­ri­ke, og iføl­ge Dub­lin-av­ta­len skal asyl­sø­ke­re sen­des til­ba­ke til det lan­det de først ble re­gist­rert i.

I Frank­ri­ke var imid­ler­tid ikke myn­dig­he­te­ne for­be­redt på at fa­mi­li­en var så stor, og etter tre dager på et ho­tell be­talt av Røde Kors, måtte fa­mi­li­en til­ba­ke til fly­plas­sen.

Frankrike har ansvaret

Iføl­ge kvin­nen har frans­ke myn­dig­he­ter opp­lyst at de «kan­skje» kan få en plass å bo 31. mars. Inn­til vi­de­re må de opp­hol­de seg på Char­les de Gaul­le-fly­plas­sen, mel­derNRK.

Po­li­ti­ets ut­len­dings­en­het opp­ly­ser til NRK at frans­ke myn­dig­he­ter har ak­sep­tert å ta imot fa­mi­li­en og at det er de som nå har an­sva­ret.

- Legg press på Frankrike

Venst­re, KrF og SV er enige om at nors­ke myn­dig­he­ter burde legge press på Frank­ri­ke i denne saken.

- Barne­fa­mi­li­er kan ikke sen­des av gårde uten at en vet at de blir tatt imot av myn­dig­he­te­ne dit de sen­des, sier stor­tings­re­pre­sen­tant Karin An­der­sen (SV) til NTB.

- Norsk folke­vett

Par­la­men­ta­risk nest­le­der i KrF, Hans Olav Syv­er­sen mener også at nors­ke myn­dig­he­ter bør ta kon­takt med frans­ke myn­dig­he­ter. Han får støt­te av Venst­res nest­le­der, Terje Brei­vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I dette til­fel­let er det sunt, norsk folke­vett og med­men­nes­ke­lig­het å for­sik­re seg om at det er et mot­tak som iva­re­tar en barne­fa­mi­lies pri­mær­be­hov før ut­sen­del­se, sier Brei­vik tilNRK.