Rød-Larsen uønsket

JERUSALEM (INN): Israel har gått med på FN-inspeksjoner av de militære operasjonene i Jenin, men ønsker ikke FNs Terje Rød Larsen, Peter Hansen eller Mary Robinson blant inspektørene. Israel vurderer å erklære Larsen "persona non grata".

Israel har ingenting å skjule i forbindelse med hva som skjedde i Jenin og har derfor gått med på at FN vil sende en kommisjon, heter det fra israelske embetsmenn. Terje Rød Larsen sa på israelsk radio søndag morgen at han ikke vil delta i inspeksjonene i Jenin.

Statsminister Ariel Sharon vurderer å erklære Terje Rød Larsen "persona non grata" og ingen av Israels departementer vil fremover ha forbindelse med FNs spesialutsendte til Midtøsten. Industri og handelsminister Dalia Itzik sa søndag at Rød Larsen har diskvalifisert seg selv fra å fortsette som en ærlig mekler mellom israelerne og palestinerne. Kommentarene hans under besøket i Jenin var upassende for en objektiv diplomat, fortsatte Itzik.

Rød Larsen, inkludert UNRWAs direktør Peter Hansen og FNs høykommisær for menneskerettigheter Mary Robinson, er kjent for sine sterke anti-israelske holdninger og ansees derfor ikke av israelerne som egnet til oppgaven. Israels forsvarsminister Benjamin Ben Eliezer sa på israelsk radio søndag at inspeksjonene i Jenin må være professjonelle og ikke politiske. Terje Rød Larsen har adoptert de pro-palestinske standpunktene med krok, snøre og lodd, og det er ikke første gang han har forårsaket bestyrtelse i Israel, i følge israelske embetsmenn. Larsen har aldri kritisert bruken av leirene til terroraktiviteter, ble det sagt fra den israelske regjeringens side. FN har vært dypt involvert i administrasjonen av de såkalte flyktningeleirene de siste 30 årene.

Inspektørene vil intervjue soldater som deltok i kampene i Jenin samt bli vist filmopptakelser av de militære operasjonene. Det vil også fremlegges filmopptak av at humanitære organisasjoner skal ha nektet å gå inn i byen.

Inntil nå har 39 lik blitt funnet i Jenin. I følge israelske tall skal rundt 70 palestinere ha blitt drept i kampene etter at israelske tropper gikk inn i byen. 23 israelske soldater mistet livet i kampene. I følge palestinske tall skal mellom tre og fire hundre palestinere ha mistet livet Jenin de siste tre ukene.

11 personer har blitt såret i byen de siste to dagene etter å ha tråkket på etterlatte palestinske eksplosiver. Store deler av Jenin-leiren var bombebelagt og eksplosivene var lagt ut med de israelske soldatene som mål. Bombebelagte hus har eksplodert etter at folk har vendt tilbake og åpnet dørene for å gå inn i sine hjem.

Den israelsk-arabiske legen Wael Omri ble skadet i Jenin da eksplosiver detonerte i et hus i leiren. Omri var i Jenin for å hjelpe de nødlidende på stedet.

Inger Neuman Egholm - Israelnetz