Rød Larsen og Juul mottok pengegaver

JERUSALEM (INN) I følge den israelske ukeavisen Makor Rishon skal Terje Rød Larsen og hans kone, nåværende ambassadør Mona Juul, ha motatt 100.000 dollar i 1999 fra "Peres Peace Centre" for sin innsats i forbindelse med Osloavtalen. Direktøren for "Peres Peace Centre" Uri Savir bekrefter gaven som skal ha blitt overført til deres personlige bankkonto.

Terje Rød Larsen har mottatt sterk kritikk i Israel etter sine skarpe uttalelser under sitt besøk i Jenin-leiren etter israelske styrkers tilbaketrekking fra den ødelagte byen. Den israelske kritikken er basert på at Larsen ikke nevnte at ødeleggelsene var et resultat av kamper mellom israelsk militær og bevæpnede palestinere som hadde bombebelagt området. Larsen har også mottatt kritikk for ikke å ha gått ut med like sterke budskap etter palestinske terrorangrep mot Israel.

Deler av den israelske regjeringen fremla søndag et forslag om å erklære Terje Rød Larsen for uønsket i landet. Israels utenriksminister Shimon Peres gikk deretter ut i forsvar for Rød Larsen ved å si at han har kjent ham som en nær venn av Israel de siste ti årene. Peres gjorde det også klart at han ikke støtter Larsens utvisning av Israel. Statsminister Ariel Sharon har midlertid bedt alle departementer om ikke å ha kontakt med Larsen.

Rød Larsens kommentarer har vakt bestyrtelse i det israelske samfunnet og det planlegges demonstrasjoner i protest.

FN har nedsatt en kommisjon for å undersøke hendelsene i Jenin-leiren. Kommisjonen vil bli ledet av den tidligere finnske presidenten Mahtti Ahtisaari, og vil bestå av blant andre av dem tidligere presidenten for den internasjonale kommiteen i Røde Kors og den tidligere høykommisæren for flyktninger i FN, Sadako Ogata. Den amerikanske generalen William Nash, som ledet de amerikanske styrkene i Bosnia i 1996 og FN-administrasjonen i Kosovo i 2000, ble tatt opp i kommisjonen etter at Israel uttrykte uro over at kommisjonen ikke bestod av medlemmer med militær bakgrunn og forståelse for den palestinsk-israelske konflikten.

Inger Neuman Egholm - Israelnetz